Opwekking van energie uit biobrandstoffen, zoals houtsnippers.
Volledig scherm
PREMIUM
Opwekking van energie uit biobrandstoffen, zoals houtsnippers. © Lex Van Lieshout

Protest tegen biomassa in Ede zwelt aan

EDE - Het protest tegen de drie biomassacentrales in Ede groeit. Bewoners rond de centrales van Warmtebedrijf Ede klagen over rook in de slaapkamer, stinkende uitstoot en rookwolken die het uitzicht belemmeren.

5 reacties

 • Bert Heusinkveld

  2 jaar geleden
  Recent onderzoek toont aan dat we nog beter steenkool dan hout kunnen gebruiken voor de energie opwekking! Hout verbranding levert meer stikstof, meer CO2 en meer fijnstof op (dan kolen, gas, olie). Natuurlijk ben ik ook geen voorstander van steenkool, maar het maakt zo wel duidelijk dat die houtgestookte biomassa centrales niet meer kunnen. Geef openheid rookgasreiniging en werkelijke uitstoot met onafhankelijk meten! Zet in op schone  techniek: koude/warmte opslag, zonne/wind energie! Ook geen pellet kachels! In de stad Krakow (Polen!) is alle hout verbranding al verboden, die weten het wel!
 • Gelderse Gravin

  2 jaar geleden
  Het uitstootrapport is niet openbaar en dat baart mij zorgen, ernstige zorgen. Hier wordt iets "vervelends" onder de pet gehouden, bewust ! "Eigen haard is goud waard" …maar de burger en diens gezondheid wordt niet gespaard.  De gemeente Ede heeft hier en nu iets uit te leggen . Sterke voor de gedupeerden. 
 • Johann utBroamt

  2 jaar geleden
  verkeerd beleid toont weer eens aan, dat de overheid faalt met het zoeken naar alternatieven. zij veroorzaken alleen ellende en kennen de geschiedenis niet ook wordt hierdoor massaal geld over de balk gegooid. overheid stop met deze onzin de burgers zitten echt niet te wachten op al die milieu vervuilende biomassacentrales landschap verpestende  zonnewoestijnen en molens. Gas is nog steeds een van de minst vervuilende brandstoffen.
 • beka

  2 jaar geleden
  jammer van alle bomen, natuur en subsidiegeld die hiervoor opgeofferd moet worden om niet alleen deze "biomassa" centrale te blijven stoken, er zijn en er komen er nog veel meer. Tot nu toe is Aardgas nog steeds het schoonst en goedkoopst gebleken. Hoeft niet uit Groningen te komen, dat gas is jaren geleden voor weinig verkocht aan het buitenland. Koop het nu dan maar weer terug totdat er echt een beter alternatief is.
 • Theo42

  2 jaar geleden
  Dat is natuurlijk onzin dat er alleen waterdamp uit de schoorsteen komt. De CO2 wordt even vergeten. En in vergelijking met aardgas (bij gelijk rendement) is dat zelfs meer. Maar de regering heeft het woord hernieuwbaar uitgevonden en daarmee het licht op groen gezet voor de biomassa centrales.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei