De politie deed onlangs een inval bij afvalverwerker Vink.
Volledig scherm
De politie deed onlangs een inval bij afvalverwerker Vink. © AD

Provincie maakt asbestrapport over Vink toch openbaar

EDE - De provincie Gelderland geeft het tot nu toe geheime rapport over de twijfelachtige inname en verwerking van asbest door de firma Vink in Barneveld toch vrij. Gedeputeerde Staten komen daarmee tegemoet aan het verzoek van PVV-Statenlid Ton Diepeveen, die zich heeft vastgebeten in het schandaal rond de Barneveldse afval- en grondgigant. Die ook in Ede en Culemborg met vervuilde grond in de weer zou zijn geweest.

Diepeveen, die vorig jaar al figureerde in de Zembla-uitzending waarmee de bal over het toepassen van vervuild bouwzand aan het rollen kwam, vroeg de laatste maanden herhaaldelijk naar een deelrapport over mogelijk gesjoemel met asbest. Ook een rapportage over het gebruik van slakken (verbrandingsresten) in een asfaltweg op het terrein van Vink moest volgens de PVV’er in de openbaarheid.

Weigerde mee te werken

Het provinciaal college weigerde mee te werken aangezien de rapporten deel uit maakten van een gerechtelijk vooronderzoek naar de handel en wandel van Vink. Navraag leerde, zo schrijven GS deze week, dat het vrijgeven van de stukken de rechtsgang in de zaak Vink niet belemmert. Het bedrijf krijgt wel vier weken de tijd om de rapporten te bestuderen voordat ze openbaar worden gemaakt. Statenleden kunnen de informatie in die periode vertrouwelijk in zien.

Omzeilen strengere regelgeving

Vink zou asbesthoudend materiaal van bedrijven bij het innemen vaker hebben weggeschreven als particulier aanbod. Het bedrijf en de aanbieders omzeilden zo strengere regelgeving. Volgens Vink lag de fout bij de aanbieders die zich voordeden als privépersonen. Het bedrijf zei eerder, met een verwijzing naar de instanties,    het niet als haar taak te beschouwen zijn klanten te controleren. Ook bij de verwerking van asbestvrije platen  zouden fouten zijn gemaakt. 

Vink wordt inmiddels officieel verdacht van het gesjoemel met verontreinigd bouwzand op woningbouwlocaties op meerdere plekken in het land. Het Openbaar Ministerie liet eerder deze maand beslag leggen op de administratie van de afval- en grondverwerker uit Barneveld, waar 250 mensen hun brood verdienen. De zwendel zou zo omvangrijk zijn, dat het justitieel onderzoek tenminste een jaar in beslag  neemt. Tot die tijd kan Vink zijn werk in elk geval voortzetten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei