Volledig scherm
GHB © ANP

Psychoot springt onder invloed van GHB in gracht en valt in ziekenhuispyjama beveiliger aan

EDE - Een 30-jarige Edenaar die afgelopen zomer in een Utrechtse gracht sprong onder invloed van GHB en drijfnat naar het ziekenhuis werd gebracht, heeft vervolgens op straat in een ziekenhuispyjama een beveiligingsmedewerker van ziekenhuis Diaconessenhuis met een heggenschaar aangevallen. Een poging tot doodslag, meent de officier van justitie, die daarvoor donderdag 24 maanden cel eiste.

De man verbleef afgelopen juni bij een vriend in Utrecht nadat zijn vriendin de relatie uit maakte. Hij had al enkele dagen GHB en speed gebruikt toen hij in het ziekenhuis belandde, omdat hij in de gracht was gesprongen. Zijn natte kleren gingen in een plastic zak en hij kreeg een blauwe wegwerppyjama van het ziekenhuis.

Uitslag

Nadat medisch personeel hem had onderzocht, wachtte de man in de wachtkamer de uitslag af. Hij kon naar huis, want er was geen behandeling meer noodzakelijk. Daarop liep de man slechts in de blauwe vliespyjama naar buiten, met zijn plastic zak.

Beveiligers die hem eerst naar links en toen naar rechts zagen lopen, volgden hem toen ze dachten dat het misschien niet helemaal goed zou komen.

Maffia

De man dacht daarop dat de Marokkaanse maffia achter hem aan zat. Hij verstopte zich in een hofje. Toen een van de beveiligers hem vond, had de man een heggenschaar uit een tuin in de aanslag en sloeg, stak en prikte richting het hoofd, de hals en de borst van de beveiliger, gelooft de aanklager. De beveiliger kon zich afweren, maar wel met een gekneusde hand en veel psychische klachten tot gevolg.

De man had een psychose door de GHB, oordelen deskundigen, en moet verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Omdat hij volgens deskundigen zelf de vaardigheden niet heeft om zijn leven op orde te brengen, moet hij naar een kliniek, luidt het advies. Maar de man zelf ziet dat niet zo, al zou hij wel meewerken als de rechtbank hem erheen zou sturen.

Daarop besloot de aanklager dat het geen zin had om een kliniekopname te eisen, zodat zij kale celstraf eiste. De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei