Volledig scherm

PvdA Ede: Locaties azc's vooraf landelijk regelen

EDE - Verspreid over het land moeten gebouwen of terreinen aangewezen worden waar in geval van nood vluchtelingen of andere ontheemden terecht kunnen. De regering moet hierin het voortouw nemen. Daarvoor pleit de PvdA in Ede, waar afgelopen jaar fel is gedebatteerd over asielzoekerscentra.

Ondanks alle inspanningen van de gemeente gingen twee plannen voor vestiging van asielzoekerscentra niet door. De laatste werd begin deze week afgeschoten door het COA wegens een fors dalende instroom van asielzoekers.

Voorbij
Fractieleider Harry van Huijstee van de Edese PvdA wil dit punt onder de aandacht brengen bij de Tweede Kamerfractie van zijn partij. „We hebben nu zo lang over de locaties gesproken dat de crisis inmiddels voorbij is. Dat moeten we een volgende keer voorkomen."

Spreiding
Ook kan een landelijke verdeling van locaties zorgen voor betere spreiding van azc's, stelt hij. De locatie zouden ook gebruikt kunnen worden voor opvang van slachtoffers van natuurrampen, mochten die zich voordoen in delen van Nederland. Van Huijstee vindt dat het nu goed is om erover te spreken omdat het relatief rustig is met instroom van vluchtelingen. „Maar je kunt er niet vanuit gaan dat dat zo blijft."

Hij denkt aan bijvoorbeeld militaire terreinen zoals MOB-complexen, waarvan Ede er een heeft. „Maar het kan ook om weilanden gaan als je zorgt dat er genoeg prefab units klaarstaan."

Ook GroenLinks in Ede opperde deze week een dergelijk idee. De gemeenteraad van Ede zal de gang van zaken rond de azc's in Ede waarschijnlijk de komende tijd nog evalueren.

De Vallei