Volledig scherm
De Edese gemeenteraad debatteerde donderdagavond over het World Food Center. © Herman Stöver

Raad Ede morrend achter verder uitwerken plan World Food Center

EDE - Ede kan verder met het ontwikkelen van de plannen voor de komst van het World Food Center (WFC). Maar de gemeenteraad deed dit donderdagavond niet van harte.

Ede staat op het punt om een stichting op te richten die de komst van de WFC Experience (themapark over voeding en voedsel) mogelijk moet maken.

Ook willen burgemeester en wethouders de statuten vaststellen. De gemeenteraad mocht daar donderdagavond haar wensen en bedenkingen op loslaten. 

Warme voorstanders

Wat betreft ChristenUnie en GemeenteBelangen zijn er eigenlijk geen problemen. De twee coalitiepartijen zijn enthousiaste voorstanders van de komst van het  WFC.

De andere drie coalitiepartijen (VVD, CDA en GroenLinks) zijn in principe ook warme voorstanders van het plan, maar plaatsten gisteren toch de nodige kanttekeningen. 

Samen met D66 vonden ze dat er wel het een en ander is aan te merken op de huidige situatie. VVD-leider Bart Omlo sprak van een mammoettanker die van koers moet veranderen, want anders loopt hij op de klippen. 

Bedrijfsleven blijft achter

De partijen hebben geconstateerd dat de concrete bijdrage vanuit het bedrijfsleven aan de WFC Experience op dit moment ver is te zoeken. Zo als het er nu naar uitziet dreigt het er op uit te lopen dat de gemeente Ede en de provincie Gelderland als enige het financiële risico voor hun rekening nemen. Dat willen ze niet. 

De verhouding tussen bedrijfsleven en overheid zo ongeveer fifty/fifty moeten worden. Daar is de SGP het mee eens. 

Business case

Ook ontbreekt er een goede business case. Jan-Pieter van der Schans (CDA) zei dat dit moet veranderen. Als dat niet gebeurt, zegt het CDA nee tegen het WFC. Daarnaast willen de partijen dat de toekomstige exploitant voor minimaal vijf jaar een huurverplichting aangaat.

De SGP wilde de ondertekening van de statuten en het oprichten van de stichting opschorten om meer duidelijkheid over de bijdrage van het bedrijfsleven te krijgen. Verantwoordelijk wethouder Leon Meijer was dat niet eens met de grootste oppositiepartij. Hij wil dat de toekomstige exploitant weet wat hem te wachten staat en dat deze activiteiten dus niet kunnen wachten. 

Exploitant presenteren

Meijer hoopt binnen een jaar een exploitant te presenteren. Rond die tijd moet ook de eerder toegezegde second opinion over de verwachte bezoekersaantallen binnen zijn.

De wethouder kon leven met de bedenkingen van VVD, CDA, GroenLinks en D66. Dat was voor deze partijen reden om te stemmen met de voortgang van de plannen. Dat deden GemeenteBelangen, ChristenUnie en DKE ook. Ede kan dus verder met het WFC.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei