Volledig scherm
De raadszaal van Ede. © Tamara Reijers

Raad Ede stemt in met komst 900 asielzoekers

EDE - Ede krijgt 3 kleinschalige asielzoekerscentra. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor de opvang van 900 asielzoekers in voormalige verzorgingstehuis de Klinkenberg in Ede, camping de Braamhorst in Ede en op recreatiecentrum de Goudsberg in Lunteren.

De 5 coalitiepartijen (CDA, ChristenUnie, GemeenteBelangen , PvdA en D66) stemden zoals verwacht voor het voorstel. Ze werden daarin gesteund door GroenLinks/PE. Fractievoorzitter Ellen Out sprak zelfs uit nog meer vluchtelingen op te vangen, ook op de Lindehof in Otterlo.

Burgerbelangen bleef pertinent tegen asielopvang in de gemeente Ede.

De fracties van de VVD en SGP stemden ondanks lang overleg met de coalitie tijdens schorsingen tegen het voorstel. Beide fracties zeiden wel voor een gewijzigd raadsvoorstel te hebben willen stemmen.

Nee-kamp
Zo wilde de VVD op de Goudsberg alleen gezinnen huisvesten. "Wij komen op voor bewoners, maar worden in het nee-kamp neergezet", zei Raadslid Hester Veltman. "We kunnen niet instemmen met dit voorstel.'' De SGP hield vol geen azc te willen op de Goudsberg in Lunteren. ,,Maar we zijn voor opvang op de Braamhorst en in de Klinkenberg", sprak raadslid Arnold Versteeg.

Amendement
De partijen in de Edese raad stemden in meerderheid voor een amendement waarin een reeks van maatregelen is opgenomen rond de komst van asielzoekerscentra. Het gaat onder meer om de maximale duur van 5 jaar, het instellen van een klankbordgroep en extra maatregelen op het gebied van verkeer en natuurbescherming.

Onderstaande kaart geeft een overzicht van bestaande en beoogde opvanglocaties - noodopvang en reguliere opvang (azc's) - in het verspreidingsgebied van De Gelderlander, en dus ook in Ede. Leest u dit artikel op de app, klik dan hier.

De Vallei