Volledig scherm
De spoorwegovergang aan de Kerkweg in Ede. © Herman Stöver

Raad schuift besluit over sluiting Kerkweg nog even voor zich uit

EDE - Een deel van de raadsleden in Ede wil de discussie over het sluiten van de spoorwegovergang op de Kerkweg in Ede nog even voor zich uit schuiven. Tot verdriet van de wethouder. ,,Dit besluit moet nu genomen worden.''

De spoorwegovergang is al jaren een open zenuw in de gemeentepolitiek. Met volop acties is een paar jaar geleden ervoor gezorgd dat de spoorwegovergang open is gebleven terwijl verderop een andere spoorwegovergang dicht ging. Ter compensatie van die overgang zijn inmiddels twee tunnels aangelegd, een voor autoverkeer en één voor fietsers. Maar het meeste verkeer maakt nog altijd gebruik van de Kerkweg, stelde raadslid Raşit Görgülü gisteren in de raad. Niet alleen bewoners, ook ondernemers in Ede-zuid vrezen de sluiting van de Kerkweg. Die gaat er weliswaar onherroepelijk komen, de vraag is wanneer. 

Sluiten in 2019

In het voorstel dat de gemeenteraad gisteren voor het eerst besprak, gaat de tunnel formeel dicht eind 2019. Wethouder Peter de Pater benadrukte dat dit een formeel besluit is dat zo snel mogelijk genomen móet worden. ,,In de praktijk is het ook met dit besluit mogelijk de spoorwegovergang - in overleg met de aannemer- nog later open te houden, tot 2021.'' Dat is de wens van veel raadsleden, maar ze vonden het antwoord van de wethouder toch nog wat onduidelijk. 

Quote

Elke week uitstel is vervelend

Woordvoerder gemeente Ede

Er is namelijk nog iets dat meespeelt. Momenteel loopt er een onderzoek naar nut en noodzaak van een autotunnel onder het spoor bij de Kerkweg.  Veel bewoners willen deze tunnel per se als straks de spoorwegovergang dicht is.  Voor de raadsleden voelt het echter ongemakkelijk om nu al een besluit te nemen, omdat dit onderzoek nog niet klaar is. 

Rampzalig

Als uit het onderzoek blijkt dat de tunnel er moet komen, kan deze op z'n vroegst rond 2021 klaar zijn. Dat betekent dat de bewoners slechts korte periode zonder directe wijk-wijkverbinding zitten. Als de overgang al in 2019 sluit, is er pas na een paar jaar een tunnel. En dat zou volgens de plaatselijke winkeliers bij het spoor rampzalig zijn voor hun winkels. 

Uitstel

Aan het einde van de discussie besloten zes van de elf fracties dat er eerst nog verder gesproken moet worden over de kwestie. Dat gebeurt nu ook. Dit zorgde voor veel verbazing bij verschillende fracties, omdat de stem van de zes vooral kleinere fracties net zo zwaar bleek te tellen als de grotere fracties met veel meer zetels. Ook voor wethouder de Pater was het een onaangename verassing. ,,Dit besluit moet nu genomen worden om straks de nieuwe spooromgeving in Ede aan te leggen'', zegt zijn woordvoerder. ,,Die planning zit strak in elkaar, ook omdat we nog juridische bezwaren verwachten. Elke week uitstel is dan vervelend.''  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei