Volledig scherm
De uitnodiging voor vrouwen die zonder mannen willen sporten. © Sportservice Ede

Raadsvragen over 'gefinancierde apartheid' Ede

EDE - Burgerbelangen wil opheldering over het initiatief van Sportservice Ede om vrouwen zonder mannen erbij te laten sporten. De lokale partij spreekt van 'gefinancierde apartheid'. 

Buurtsportcoach Marieke Smeenk zei maandag in deze krant dat Ede een grote doelgroep van voornamelijk islamitische vrouwen kent, die graag in een afgeschermde ruimte willen sporten. ,,Deze vrouwen hebben een heel normale, simpele wens: net als ieder ander kunnen sporten. Het is een uitdaging voor sport- en beweegaanbieders om dat op te pakken", aldus Smeenk. 

Buitensluiten

Dat voorstel is tegen het zere been van fractievoorzitter Ruben van Druiten. ,,Wij vinden het een vreemde gang van zaken dat een gesubsidieerde instelling initiatief neemt om het doelgroepenbeleid weer op de kaart te zetten", stelt van Druiten, wijzend op het doelgroepenbeleid dat in Ede is afgeschaft. ,,Alsof deze groep buitengesloten wordt door de huidige aanbieders van sport, terwijl er genoeg aanbod in Ede is voor vrouwen." 

Integratie

Van Druiten vindt dat een dergelijk initiatief segregatie tussen bevolkingsgroepen in de hand werkt. ,,Bovendien zet het mannen weg als onbeheersbare seksuele wezens, die hun behoeftes niet kunnen reguleren. In onze samenleving is de aanwezigheid van mannen (ook tijdens het sporten) een normale zaak."  

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei