Volledig scherm
© Thinkstock

Rel rond directeur instelling beschermd wonen

EDE/SCHERPENZEEL - Een conflict rond directeur-bestuurder Fransis Bus heeft de afgelopen maanden voor onrust gezorgd in de christelijke instelling voor begeleid wonen Parousie in Scherpenzeel. Onder meer de gemeente Ede brengt cliënten onder bij deze organisatie.

Enkele bewoners stapten begin dit jaar naar de gemeente Ede toen bleek, dat ze nergens binnen de organisatie een klacht konden indienen. Ook werden kort na elkaar enkele personeelsleden ontslagen.

Breuk
Ede besloot de onafhankelijke toezichthouder Veiligheids-en Gezondheids Regio Gelderland-midden (VGGM) een inspectie te laten uitvoeren. Die bracht een vertrouwensbreuk naar voren tussen de directie enerzijds en cliënten, personeel en begeleiders aan de andere kant. De zorg was wel voor het grootste deel in orde. De situatie riep volgens het recent openbaar gemaakte rapport om onmiddellijke handhaving, vooral op het gebied van communicatie.

Ziek
Parousie wil niet reageren. Voorzitter A. Simons van de Raad van Toezicht zegt, dat de onrust inmiddels voorbij is en dat het vertrouwen - ook bij gemeenten die cliënten leveren - is teruggekeerd. De directeur zit ziek thuis; volgens christelijke vakorganisatie RMU is ze op non-actief gezet. Er is een interim-bestuurder aangesteld.

De Vallei