Rosalin (14) onder de indruk van kranslegging prinses Beatrix en prins Charles

video | updateEDE - Prinses Beatrix en prins Charles hebben een krans gelegd op de Ginkelse heide bij de herdenking van Market Garden. Bij die militaire operatie 75 jaar geleden, die uiteindelijk mislukte, werd zwaar gevochten in de regio.

Vanochtend zagen tienduizenden mensen al parachutisten neerdalen op de Ginkelse hei bij Ede. Daarmee werd Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Speciaal

,,Ik vond het heel indrukwekkend met al die vliegtuigen”, zegt Anna van 13 uit Hardinxveld-Giessendam. Samen haar ouders, broer en zus Rosalin (14) vindt ze de dropping speciaal om mee te maken. ,,Ik heb op school over de oorlog geleerd.”

De herdenkingsplechtigheid was in het Engels. De zusjes konden het desondanks redelijk goed volgen. ,,Soms was door de wind niet alles te verstaan. De kranslegging door mevrouw Beatrix en die Engelse meneer (prins Charles (red.)) heb ik wel kunnen zien.”

Drukte

Er zijn zelfs fietsfiles ontstaan op weg naar het terrein waar in september 1944, nu exact 75 jaar geleden, een deel van de Slag om Arnhem werd gevochten. De geallieerde troepen leden destijds zware verliezen. De officiële herdenking staat nu op het punt van beginnen.

De politie raadt af om nu per auto, maar zelfs ook per fiets, naar Ede te komen. Vanmiddag zijn er ook nog droppings na de officiële herdenking met prinses Beatrix en prins Charles, dan is er wellicht weer meer kans om de heide te bereiken. 

Een Frans stuntteam liet veel bezoekers schrikken door hun gewaagde manier van springen, sommigen dachten dat er echt iets misging.

Volledig scherm
Prins Charles en prinses Beatrix leggen een krans op de Ginkelse heide. © dg
Volledig scherm
Veel jeugd bij de paradropping op de Ginkelse Heide © Albert Heller/DG
Volledig scherm
De luchtlandingen. © DG
Volledig scherm
De parachutisten springen boven Ginkelse heide. © DG
Volledig scherm
Het is druk op de Ginkelse heide. © DG
Volledig scherm
Mensenmassa's op de Ginkelse Heide. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei