Volledig scherm
Medewerkers van Liander bezig met reparatie van de gasleiding in Ede. © ANP

Scholen Ede nog zonder gas, kinderen krijgen prioriteit (video)

EDE - Enkele ouders stonden vanochtend verbaasd voor de poort van de drie scholen in Ede die vandaag dicht zijn door een gasstoring. „Ik wist van niets", zegt een moeder die met haar twee kinderen door de glazen van een dichte Franciscusschool staat te gluren. „Thuis hebben we gewoon gas."

De Franciscusschool, OBS Uniek en de Koningin Beatrixschool bleven dicht omdat de scholen nog altijd geen gas hebben.

Terecht
Hoewel zondagochtend de eerste leidingen weer werden aangesloten, durfde Theo Scheffer van de Fransiscusschool in Ede het niet aan de school toch open te laten gaan. „Ik wilde niet tot twaalf uur wachten met het bekend maken", zegt hij. Terecht, zo blijkt vanochtend. Binnen in de school is het flink koud.

Warme kleren
„We hopen dat het gas vandaag weer aangesloten kan worden", aldus Scheffer. „Maar zelfs dan zal het wel even duren voordat de school echt weer op temperatuur is. Kinderen moeten dus sowieso dinsdag warme kleren aandoen naar school."

Scheffer moest in de ochtend ook nog één gezin vertellen dat er geen school was. „Er zijn een paar leraren op school die kinderen op konden vangen voor het geval dat. Maar dat bleek niet nodig."

Leuke dag
De twee meiden van de Fransiscusschool zijn maar wat blij dat ze nog een dag vrij hebben. Hun moeder moet enkele uren werken en dus zijn ze even alleen thuis. „We gaan lekker tv-kijken of de hond kunstjes leren. Dit wordt een leuke dag", roepen ze uitgelaten.

Prioritiet
Volgens de gemeente krijgen kinderen prioriteit bij het weer aansluiten van het gas. Het kinderdagverblijf Jottum! heeft sinds 22.00 uur gisteravond weer gas. Rond twee andere kinderdagverblijven in de Stadspoort en de Nicolaas Maesstraat wordt hard gewerkt om ze zo snel mogelijk weer aan te sluiten.

Rond de drie scholen (de Fransiscusschool, OBS Uniek en de Koningin Beatrixschool) is Liander vanaf 08.00 uur vanochtend bezig. De verwachting vanuit de gemeente is dat, zonder tegenbericht, de kinderen morgen weer naar school kunnen.

Intussen is Liander druk bezig water uit de gasleidingen te zuigen in Ede, zoals hieronder in een video is te zien.

Liander zuigt water uit de gasleidingen in Ede 09-01-2016

De Vallei