Volledig scherm
Uit de schoorsteen van OBS Uniek in Ede kwam maandagmiddag weer rook. © PR

Scholen stoken 's nachts door: 'Het is nu lekker warm hier'

EDE - De drie basisscholen in Ede die maandag dicht bleven vanwege de gasstoring, zijn dinsdag zonder problemen en in warme lokalen met de lessen gestart. „We hebben vannacht door gestookt, dus het is overal lekker warm in de school”, zegt directeur Hanneke de Vries van OBS Uniek, één van de getroffen scholen.

Dat is ook het geval bij de basisscholen Koningin Beatrix en de Franciscusschool. „De school is weer helemaal op temperatuur”, bevestigt Franciscusschooldirecteur Monique Franken. „De warmetruiendag die voor februari gepland stond naar voren halen, bleek dus niet nodig.”

'Temperatuur lekker'
Ook in de Beatrixschool is de temperatuur dinsdag lekker, meldt directeur Theo Scheffer. „We zijn gistermiddag (maandag, red.) rond 15.00 uur weer aangesloten op het gas. De kachel heeft de hele nacht geloeid en de temperatuur is nu helemaal op orde”, zegt hij.

Gewoon les
Behalve in de kringgesprekken wordt op OBS Uniek en de Beatrixschool geen extra aandacht besteed aan de gasstoring. Scheffer: „De kinderen zijn maandag een extra dag vrij geweest, vandaag hebben ze gewoon weer les.”

Koek en zopie
In de Franciscusschool is koffie, thee, warme chocolademelk en koek neergezet voor ouders van leerlingen. „Zij zijn de hele dag welkom en ook van harte welkom buurtbewoners mee te nemen”, zegt directeur Franken. Want hoewel de scholen weer lekker warm zijn, zijn alle huizen dat nog niet.

150 aansluitingen
Dinsdagmorgen hadden bijna 150 aansluitingen weer gas. Er zijn 487 getroffenen. Zij worden dinsdag in de loop van de dag of later in de week weer aangesloten. Dat is een tijdrovende klus. Medewerkers van gasnetbeheerder Liander moeten alle huizen langs om de leiding te controleren en de kraan weer open te zetten.

Water in leidingen
De bewoners van de wijk Maandereng kwamen zaterdag zonder gas te zitten door een gat in een leiding onder een afrit van de A12. Door de breuk kwam er water in de leidingen terecht waardoor de gasleidingen eerst moeten worden schoongemaakt.

De Vallei