Shawket Gabriël
Volledig scherm
PREMIUM
Shawket Gabriël © Herman Stöver

Shawket Gabriël smeekt om hulp voor de Assyriërs: ‘De EU is toch voor vrijheid en democratie?’

Afgelopen kerst was Shawket Gabriël uit Ede nog in Irak, om zijn zus te bezoeken. Hij zag er de verwoeste dorpen van zijn volk, de Assyriërs. Religieuze minderheden in Irak worden vervolgd. Zijn grote wens is dat de Assyrische dorpen herbouwd worden. Zonder hulp gaat dat niet lukken.

Shawket Gabriël (70) is wanhopig. Dagelijks volgt hij, vanuit zijn rijtjeswoning in Ede, het nieuws uit Irak. Gabriël behoort tot de Assyriërs, een christelijke minderheid in het noorden van Irak. Duizenden jaren leven de Assyriërs al in het gebied rond de Eufraat en de Tigris. 

De ruïnes van hun oude hoofdstad Nineve liggen in het huidige Mosoel. Die stad ligt op de grens van de Koerdische Autonome Regio en het sjiitische Irak. Die plek geeft meteen de moeilijke positie aan van de Assyriërs: ze voelen zich gemangeld tussen de Koerden in het noorden en de sjiieten in het zuiden.

,,We hebben altijd vreedzaam naast de Koerden geleefd. Ik had Koerdische vrienden’’, zegt Gabriël. ,,Maar nu willen de Koerden de vlakte van Nineve hebben. De sjiieten azen er ook op. Het is vruchtbare landbouwgrond en er is olie te vinden. Maar het is historisch gezien van ons. Wij zijn al langer in het gebied dan de Koerden en de Arabieren.’’

Quote

Er zijn al zevenhon­derd doden en tweedui­zend gewonden gevallen, maar we horen er weinig over in de media hier

Shawket Gabriël
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei