Sietse Beiboer, oprichtster van LHBT op de CHE.
Volledig scherm
PREMIUM
Sietse Beiboer, oprichtster van LHBT op de CHE. © Herman Stöver

Sietske past niet in een hokje: ‘Het is een soort van dubbel uit de kast komen’

vrijdaginterviewEDE - Het was op een bankje in Duitsland dat Sietske Beiboer door haar tranen heen voor het eerst de conclusie durfde te trekken dat God niet bestond. Dat was een shock. Want God bepaalde tot die dag alles in haar leven. ,,Misschien was uitkomen voor de twijfels in mijn geloof wel lastiger dan uitkomen voor mijn geaardheid.’’

,,Mensen nemen maar automatisch van mij aan dat ik gelovig ben. Laatst nog in de discussie rond de Nashville verklaring stond dat zo in het Nederlands Dagblad. Maar als je het me nu vraagt, zeg ik dat ik niet geloof. Maar ik denk ook dat dat veranderlijk is. Het is ook niet zomaar iets. Het is een soort van dubbel uit de kast komen. Zo voelde het echt. Het is kwetsbaar.’’

Wanneer bedacht u: ik moet meer met dit thema?
,,Ik had aan het einde van mijn studie een onderzoek gedaan naar hoe dominees en voorgangers omgaan met homoseksualiteit. Daar kwam uit dat als men niemand kent die homo of lesbisch is, hij of zijn er in alle opzichten negatief over denkt. Maar als mensen iemand kennen die homo, lesbi, biseksueel of transgender is dan oordelen mensen minder makkelijk. 

Profiel

Sietske Beiboer (25) toog vanuit Friesland naar de Vallei om theologie te gaan studeren op de christelijke Hogeschool Ede (CHE). Tijdens haar studie werd ze verliefd op haar beste vriendin met wie ze nog altijd samen is.

Op de CHE was ze een van de oprichters van LHBT op de CHE, een club die is opgericht om te zorgen dat LHBT-ers zich meer geaccepteerd voelen op de school. Dit voorjaar organiseert LHBT op de CHE samen met Astrant een eerste LHBT-feest in Ede. Op 18 april is het feest in het pand van Astrant aan het Kuiperplein. Beiboer werkte na haar studie kort als leraar. Inmiddels is ze trainee bij de Provincie Gelderland. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei