Volledig scherm
© stock.xchng

Slimme fiets krijgt sneller groen licht in Ede

EDE - Honderd fietsers in Ede kunnen binnenkort meedoen aan een proef waarbij ze onder meer eerder groen kunnen krijgen bij verkeerslichten. De gemeente zoekt hiervoor kandidaten, maar ook bedrijven die een systeem willen leveren dat dit mogelijk maakt.

Het apparaat maakt van de fiets een zogenoemde 'connected bike', een fiets die kan communiceren met bijvoorbeeld verkeerslichten. Een van de mogelijkheden is dat een verkeerslicht op groen springt als de fietser nadert en er weinig ander verkeer is.

Informatie
Ede en de provincie Gelderland steken elk 37.500 euro in de proef. Naast de voordelen voor de fietsers heeft ook de gemeente er profijt van. De fietsen zijn van afstand te volgen. Daarmee kan de wegbeheerder bijvoorbeeld zien op welke plekken het op een bepaalde locatie druk is. Dat kan weer leiden tot een bericht naar een fietser dat hij beter een andere route kan volgen die rustiger is of beter op een ander tijdstip kan reizen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei