Volledig scherm
PREMIUM
Een feestelijke open dag bij tuinenpark De Koekelt. © Herman Stöver

Soep is het lekkerst met eigen groente, weten de jubilerende Amateurtuinders in Ede

EDE - De Vereniging van Amateurtuinders Ede bestaat veertig jaar en vierde dat zaterdag met een open dag. ,,Het maakt de soep honderd keer lekkerder als je eigen pompoen erin zit.”

Quote

Iedereen heeft ook zijn eigen methodes

Dicky Bulling

De Nederlandse vlag wappert en de ballonnen zijn opgehangen bij de ingang van Tuinenpark De Koekelt aan de Inschoterweg in Ede. Twee bezoekers lopen de Toon Tuin in, de moestuin van het Toon Hermans huis. ,,We hebben alweer iemand erbij voor op de wachtlijst'', zegt secretaris Henk van der Laak tegen Dicky Bullinga, die de open dag bij De Koekelt organiseert.

Met zo'n 150 tuinen is deze locatie het grootste volkstuincomplex in Ede. Zo'n 10 procent van de tuinen komt er elk jaar vrij voor nieuwelingen met groene vingers. ,,In de zomer haken mensen wel eens af, als blijkt dat het onkruid harder groeit dan de sla. Een volkstuin kost tijd en dat valt mensen soms tegen. Maar je krijgt er ook veel voor terug en het is hier altijd heel gezellig'', zegt Dicky Bullinga. De wachtlijst is er omdat er in Ede geen nieuwe volkstuincomplexen bijkomen en omdat het hebben van een moestuin steeds populairder wordt. ,,Mensen zijn veel bewuster bezig met eten. Als je van eigen grond eet, weet je wat je eet'', zegt ze.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei