De Dorpsstraat in Bennekom.
Volledig scherm
De Dorpsstraat in Bennekom. © Sven Menschel

Startende ondernemers in Bennekom hoeven eerste jaar geen reclamebelasting te betalen

BENNEKOM - Startende ondernemers in Bennekom hoeven de eerste 12 maanden van het bestaan van hun nering geen reclamebelasting te betalen. 

Dat heeft de Edese gemeenteraad besloten. Op verzoek van de Ondernemersvereniging Bennekom (OBV) gaat Ede per 1 januari 2020 over tot het innen van reclamebelasting. Van het geld worden allerlei activiteiten in het centrum van het dorp bekostigd. 

Reclamebelasting struikelblok

Natasja Peters (Burgerbelangen) en Ellen Rijnsouw (Fractie Wijnsouw) vonden echter dat het voor startende ondernemers een belemmering zou kunnen zijn om deze belasting direct te moeten betalen. Ze constateerden dat het al een hele uitdaging is om een echte winkel te openen. 

,,Het betalen van reclamebelasting zou voor beginnende ondernemers een struikelblok kunnen zijn om hun zaak tot een succes te maken’’, sprak Peters. Ze voegde er aan toe dat verschillende gemeenten al een vrijstelling kennen voor startende winkeliers. 

Unanieme steun

De raad schaarde zich unaniem achter de oproep van de twee partijen om de startende ondernemers te ontzien. Tot 15 maanden na inschrijving bij de Kamer van Koophandel kan een startende winkelier een vrijstelling voor het betalen van reclamebelasting van maximaal een jaar aanvragen. 

De vrijstelling wordt slechts een keer verstrekt. Dus als een ondernemer al eerder onder een andere naam een bedrijf in Bennekom heeft gehad, komt deze niet meer in aanmerking voor vrijstelling. 

Geen bezwaar OBV

De OBV heeft geen bezwaar tegen de maatregel. Voorzitter Rob van Wonderen liet wethouder Willemien Vreugdenhil weten dit aan de gemeenteraad over te laten.

Quote

Het betalen van reclamebe­las­ting zou voor beginnende onderne­mers een struikel­blok kunnen zijn om hun zaak tot een succes te maken

Natasja Peters, Gemeenteraadslid Burgerbelangen

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei