Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © DG

Stekende Edenaar naar psychiatrisch ziekenhuis

ARNHEM – Een 35-jarige Edenaar die tijdens een psychose op zijn vrouw in stak, is volledig ontoerekeningsvatbaar en daarom ontslagen van verdere rechtsvervolging. De rechtbank achtte maandag bewezen dat hij een poging doodslag pleegde met het waanidee dat zij vreemd ging.


Zoals de psycholoog en psychiater adviseerden, bepaalde de rechtbank dat de man wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis om zich te laten behandelen.

Zoontje
"Red mij! Bel mensen, red mij!" riep de zwangere echtgenote uit Ede tegen haar 9-jarige zoontje, toen haar man op 31 oktober tijdens een psychose op haar in stak. Het zoontje knipte het licht aan op de slaapkamer van zijn ouders en zag toen zijn vader en moeder worstelen.

Vluchten
"Ophouden", riep hij tegen zijn vader, maar die zei dat hij naar zijn kamer moest gaan. In plaats daarvan probeerde de jongen om zijn ouders uit elkaar te halen. Toen de Edenaar het jongetje naar zijn kamer wilde dirigeren greep zijn vrouw de gelegenheid om te naar de buren te vluchten.

Jaloerse waanbeelden
De man leed aan jaloerse waanbeelden. Die avond koppelde hij verschillende zaken aan elkaar. Zelf heeft hij geen enkele herinnering tussen het moment van thuiskomen uit het koffiehuis en het vluchten van zijn vrouw.

Tbs
De officier van justitie had de dreiging van voorwaardelijke tbs als extra voorwaarde voor behandeling geëist. Maar de rechtbank vond dit niet nodig. De man wil zelf ook behandeling.

  1. Weggestuurde vrijwilligsters Toon Hermanshuis in Ede mogen niet terugkomen

    Weggestuur­de vrijwillig­sters Toon Hermans­huis in Ede mogen niet terugkomen

    ZUTPHEN / EDE - Twee ex-vrijwilligsters Atie van de Meent uit Ede en Nelleke Middendorp uit Lunteren mogen niet terugkeren op hun plek in het Toon Hermanshuis in Ede. De twee stapten naar de rechter om hun vrijwilligerswerk in het Gelderse Valleiziekenhuis waartoe het huis behoort terug te eisen. Maar de rechter oordeelde deze vrijdag dat de stichting het recht had de overeenkomst met de twee vrouwen te beëindigen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei