Volledig scherm
Een impressie van de zelfrijdende auto. © PR/Provincie Gelderland

Steward regelt snelheid van zelfsturende auto Ede

EDE/WAGENINGEN - De zelfsturende voertuigen die binnenkort gaan rijden tussen Ede en Wageningen krijgen een steward aan boord. Die gaat niet sturen, maar zal wel de snelheid zonodig beïnvloeden.

Dat meldt Connekt, dat de wereldprimeur coördineert namens onder meer de provincie Gelderland.

Maximumsnelheid
De bemanning van de voertuigen is vooral nodig omdat de voertuigen op een klein deel van de route over een doorgaande weg, de Van Balverenweg in Bennekom, moeten. Daar geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. De voertuigen rijden zelf voorlopig maximaal 25 kilometer per uur en volgen verder vooral 30-kilometerwegen.

De initiatiefnemers hadden in Bennekom hun oog laten vallen op de onverharde West Breukelderweg. Daar kan de zelfsturende auto niet op en de weg mag niet worden verhard, dus blijft de Van Balverenweg over als enige optie. Dit is een doorgaande weg.

Proefritten
De eerste proefritten met de voertuigen staan gepland voor november. De route voert van station Ede - Wageningen in Ede naar Wageningen Campus.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei