Volledig scherm
© RGBStock

Streep door plan pop-up woonwijk in Ede

EDE - Het plan voor een woonwijkje in Ede met huizen die maximaal tien jaar blijven staan gaat niet door. De gemeente Ede ziet het experiment bij nader inzien niet zitten. Woningcorporatie Woonstede betreurt het besluit.

Het idee voor een zogenoemde pop-upwijk in Ede maakt deel uit van een project in de Regio FoodValley om nieuwe woonvormen te zoeken voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Kwaliteit
Ede wil in dat kader 'snel' 200 tijdelijke woningen plus 200 permanente huizen neerzetten. Dit aantal komt bovenop de reguliere bouwstroom. Dit jaar komen er echter nog nauwelijks woningen bij. Het gemeentebestuur vindt de kwaliteit van de tijdelijke woningen onvoldoende. Ook is het lastig om quitte te spelen op de grondexploitatie.

Investeren
„Woonstede had het wel willen proberen", zegt directeur Marian Teer. De corporatie moet dit jaar 240 vluchtelingen met een verblijfsvergunning een huis bieden. Bovendien wil de gemeenteraad, dat er voor 1 november 90 bewoners van de noodopvang op de Mauritskazerne onderdak vinden in Ede. Woonstede was bereid te investeren in tijdelijke accommodatie om het plan te realiseren.

Dalende instroom
Ook een plan om kantoren tijdelijk om te bouwen tot woonruimte komt niet van de grond. Hiervoor blijken geen commerciële partijen te porren. Het gemeentebestuur richt zich nu op 400 permanente woningen, maar bekijkt nog wel of ze nog wel nodig zijn nu het aantal asielzoekers snel daalt.

De Vallei