Volledig scherm
De fundering voor de uitkijktoren op De Belt in Wekerom. © Herman Stöver

Strengere regels voor bouw uitkijktoren op belt Wekerom

WEKEROM - De uitkijktoren op de voormalige vuilnisbelt in Wekerom mag pas worden gebouwd als het definitieve herstelplan voor De Belt gereed is. De gemeente Ede heeft de voorwaarde voor de bouw van de uitkijktoren aangescherpt na bezwaren van een groep omwonenden.

De omwonenden maken zich zorgen over hun gezondheid. Nadat vorig jaar december de fundering voor de uitkijktoren op de belt is gestort, zagen zij scheuren ontstaan waaruit ‘gekleurd water’ sijpelt. De groep dorpelingen liet zelf een bodemonderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau Arcadis. Daaruit bleek dat zowel het water als het zand dat uit de stortplaats stroomt, verontreinigd is. 

Bezwaren

Het college van burgemeester en wethouders honoreert nu een deel van de bezwaren van de omwonenden. Zij willen dat de belt eerst wordt hersteld voordat er een toren komt.  De toren mag door initiatiefnemer stichting Hoogte 50 wel worden gebouwd, maar de voorwaarden zijn aangepast. Zo mag de toren er pas komen als het definitieve herstelplan voor de belt gereed is.  Bovendien mag de toren, die zes meter hoog wordt, pas beklommen worden als alle werkzaamheden zijn afgerond. Tevens gaat de gemeente de toren de eerste drie jaar controleren op verzakkingen en wordt bij de bouw rekening gehouden met broedende vogels op de belt.

Afdeklaag

Uit onderzoek is gebleken dat de afdeklaag van de voormalige vuilstort op diverse plaatsen moet worden hersteld. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Met de omwonenden is afgesproken dat zij actief bij het opstellen van het plan worden betrokken. Naast het herstel van de afdeklaafg wordt er ook een hek om de belt geplaatst, om zo te voorkomen dat zwijnen de laag open wroeten. Tijdens de herstelwerkzaamheden zal de belt afgesloten zijn voor recreatie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei