Volledig scherm
Klompenpaden hebben zo hun hindernissen. © Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Subsidie Klompenpad blijft nodig

EDE - Burgemeester Henk Lambooij van Putten sluit zich aan bij zijn collega's van onder andere Ede en Buren om de provincie Gelderland ervan te overtuigen geld te blijven steken in de Klompenpaden.

De provincie heeft aangegeven vanaf volgend jaar met de subsidie voor klompenpaden te willen stoppen. De paden, die veelal over landgoederen en dwars door boerenland gaan, worden beheerd en onderhouden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Deze stichting maakt daarbij gebruik van zo'n 800 vrijwilligers. Die lopen maandelijks alle routes na en verrichten hand- en spandiensten om de routes begaanbaar te houden.

4000 euro per klompenpad

De totale kosten per klompenpad bedragen rond de 4000 euro. Een kwart daarvan is een vergoeding aan grondeigenaren en SLG gebruikt de rest voor de kosten die de stichting maakt. De provincie Gelderland liet eerder dit jaar weten meerjarig te willen bijdragen in de vorm van een subsidie.

Het lijkt erop dat de provincie hier nu al op terugkomt. Aan SLG is te kennen gegeven, dat vanaf 2020 niet meer gerekend moet worden op een provinciale bijdrage van 1000 euro per klompenpad. De brief aan Gedeputeerde Staten, die door meerdere burgemeesters wordt ondertekend, benadrukt dat klompenpaden 'uniek' zijn en alleen in Gelderland en Utrecht zijn te vinden. Ook wordt nog even vermeld dat de provinciale collega's in Utrecht zelfs 50 procent van de kosten dekken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei