Volledig scherm
foto: Herman Stöver

Tien scholen doen mee aan nieuwe vorm schoolzwemmen in Ede

EDE - Sinds dit schooljaar zwemmen Edese kinderen weer onder schooltijd. Al tien scholen doen mee met Swim2play. Zwembad de Peppel hoopt dat het er snel meer worden.

Dit nieuwe concept moet helpen kinderen zwemvaardig te maken en te houden. Dat kinderen vaak zelf zwemdiploma's halen, vindt directeur Ronald ter Hoeven van zwembad De Peppel geen reden om schoolzwemmen niet opnieuw in te voeren. Hij heeft er juist hard voor gepleit bij de gemeenteraad om weer geld vrij te maken voor zwemmen onder schooltijd. „Het is heel belangrijk."

In het nieuwe systeem komt elke klas vijf weken per jaar zwemmen. „Zo heeft een kind elk jaar zwemles, houden ze het bij.” Want ook kinderen met zwemdiploma's kunnen nog genoeg leren, meent hij. „Kinderen met een diploma kunnen wel boven water blijven, maar je ziet dat ze veel minder even een stukje gaan zwemmen. Bij het vrij zwemmen hangen veel kinderen vooral langs de kant. Hier leren ze in de hogere klassen ook reddings-zwemmen en maken ze kennis met zwemsporten."

Zeker sinds het zwembaddrama in Rhenen, waarbij de 9-jarige Salam om het leven kwam, is veiligheid een groot ding. „Veiligheid is gewoon heel belangrijk", zegt directeur Ter Hoeven. „100 procent veiligheid garanderen kan natuurlijk nooit." Tegelijkertijd meent hij dat de lessen juist goed zijn voor de groep voor wie water gevaar biedt. „Steeds meer kinderen leren niet zwemmen. Soms vanwege geld, soms omdat ze het niet gewend zijn."

Lees meer over de zwemlessen in De Gelderlander van vrijdag 13 januari, editie Vallei, of bekijk de e-paper.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei