Volledig scherm
Werkzaamheden op de kazernes in Ede. © Herman Stöver

Tijdelijke woonunits om druk op woningmarkt vanuit Randstad op te lossen

EDE - De gemeente Ede onderzoekt de mogelijkheid van ‘flexibele woonconcepten’ om iets te ondernemen tegen de enorme druk op de woningmarkt. De gedachten gaan uit naar het plaatsen van tijdelijke woonunits van goede kwaliteit voor starters en senioren, de groepen waar de nood het hoogst is.

Dit laat de woordvoerder van wethouder Lex Hoefsloot weten. Het aanbod van koopwoningen in de regio Foodvalley was nooit eerder zo laag en de huizenprijs niet eerder zo hoog. Dit blijkt uit de onlangs verschenen Vastgoedmonitor Regio Foodvalley 2019.

Druk wordt toch groter

De acht Foodvalley-gemeenten bouwen sinds 2016 jaarlijks gemiddeld 2500 woningen, veel meer dan de 1500 in de jaren ervoor. Ondanks dit bouwtempo wordt de druk op de woningmarkt alleen maar groter. Een gevolg van overloop uit de Randstad, waar een koophuis bijkans onbereikbaar is geworden voor mensen zonder dikke portemonnee.

Vastgoedmonitor-onderzoeker Jan Winsemius van Bureau Middelkoop denkt dat de druk vanuit de Randstad nog wel even aanhoudt: ,,Er is geen reden om aan te nemen dat die ineens afneemt. Al blijft het koffiedik kijken. En iedereen in de Randstad doet zijn best doet om de productie aan te zwengelen. Maar de productiecapaciteit is beperkt. Er gaat niet ineens anderhalf keer zoveel gebouwd worden.”

Gemeenten kunnen tempo niet volhouden 

Probleem in de Foodvalley is dat de gemeenten hun huidige bouwtempo niet kunnen volhouden. De gegevens uit de Vastgoedmonitor laten zien dat Ede in dit tempo na 2019 nog vier jaar vooruit kan, Rhenen één, Veenendaal acht en Wageningen vijf. Terwijl grote nieuwbouwlocaties als Veenendaal-Oost en de kazerneterreinen en het Enka-terrein in Ede zo langzamerhand vol raken.

Volledig scherm
t.b.v. de Gelderlander DGFOTO / de ValleiEde 16/10/2018 "ontwikkeling voormalige kazerneterreinen", bouw woningen voormalig terrein Mauritskazerneopdrachtnr. foto: Herman Stöver t.b.v. de Gelderlander DGFOTO de Vallei © Herman Stöver

,,Als er niet snel dingen gebeuren, dan moet de productie wel teruglopen - dat kan haast niet anders”, stelt Winsemius vast. Verrassend vindt hij wel dat de planvoorraad niet afneemt: er komen meer plannen bij dan er gerealiseerd zijn. ,,Maar die zijn anders van aard: minder grote uitbreidings- en herontwikkelingslocaties en meer binnenstedelijk. De plangrootte loopt terug en de moeilijkheidsgraad neemt toe.”

Gemeenten gaan inbreiden
De gemeenten beraden zich op hoe nu verder. Naast de ‘flexibele woonconcepten’ wil Ede inderdaad op een aantal binnenstedelijke locaties aan de slag, zegt de woordvoerder van Hoefsloot. ,,Dit is goed voor onze stad, omdat we op deze wijze kwaliteit kunnen toevoegen aan minder aantrekkelijke plekken.” Veenendaal heeft nog plek voor enkele duizenden woningen, waaronder ruim 1500 woningen in Veenendaal-Oost, laat een woordvoerster weten. ,,De overige woningen worden op diverse inbreidingslocaties gerealiseerd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei