Volledig scherm
Het pand met nog 't Guppy aan de Schaapsweg in Ede. © Google Streetview

Toch detailhandel in voormalige pand van 't Guppy in Ede

EDE - Er mochten geen nieuwe winkels komen in het oude onderkomen van dierenzaak Guppy in Ede. Nu zit er toch een winkel.

Fietsenwinkel Werkman Tweewielers heeft zijn intrek genomen in de bebouwing die de Edese dierenspeciaalzaak 't Guppy aan de Schaapsweg 55 achterliet toen die in de zomer van 2016 verhuisde naar het fonkelnieuwe pand aan de Lorentzstraat. Onder de naam Zoo & Zo drijft eigenaar Arnold Vlastuin sindsdien een 4.500 vierkante meter grote speciaalwinkel aan de klusboulevard.

Winkelbestemming

Het Edese gemeentebestuur heeft in het najaar van 2015 toestemming gegeven voor de verhuizing. Burgemeester en wethouders zeiden destijds dat de verplaatsing van de activiteiten was gerechtvaardigd, 'omdat de winkelbestemming van de huidige locatie verdwijnt'. Er was toen ook sprake van de bouw van woningen op het terrein.

En toch zit er nu een winkel. Hoe zit dat? ,,Het bestemmingsplan maakte en maakt ter plekke detailhandel mogelijk’’, legt een woordvoerder van de gemeente Ede uit. ,,Als gemeente zien we graag dat detailhandel zich concentreert in het centrum, de wijkwinkelcentra en enkele andere plaatsen, zoals de locaties voor grootschalige detailhandel op de bedrijventerreinen.’’ Wat dat betreft zou het logisch zijn als er geen detailhandel was aan de Schaapsweg. Toch ligt de zaak iets minder simpel.

Afspraken

Quote

Een fietsenwin­kel is dan best passend in de omgeving

Woordvoerder, Gemeente Ede

,,Met de vorige eigenaar van de locatie aan de Schaapsweg was afgesproken om daar geen detailhandel toe te staan’’, vervolgt de woordvoerder. ,,Zo’n afspraak ligt er echter niet met de nieuwe eigenaar. Daardoor mag er nog steeds detailhandel bedreven worden. Een fietsenwinkel is dan best passend in de omgeving.’’ Hij voegt er aan toe dat het gemeenterbestuur op de rest van het perceel graag ziet dat er woningbouw wordt gepleegd.

't Guppy kende een lange geschiedenis aan de Schaapsweg. Daar begon de vorige eigenaar van de zaak in 1968 met het kweken van guppy's. Die hobby groeide langzaam aan uit tot de komst van een aquariumzaak. In 1992 nam Vlastuin de winkel over en begon met het uitbreiden van het assortiment. Daarmee werd de zaak uiteindelijk te groot voor de Schaapsweg en verhuisde hij naar de klusboulevard aan de Lorentzstraat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei