Vier weken per jaar zijn herten even geen vrienden
Volledig scherm
PREMIUM
Vier weken per jaar zijn herten even geen vrienden © H Ruseler

Transformatie na testosteronboost

natuur van nabijNa een periode van onderduiken vertoonden zij zich weer. Maar nu op plekken ver van waar ik ze in de zomer aantrof. Herten met hangbuiken en tientallen kilo’s zwaarder dan drie weken geleden. Geen wonder dat deze spanne op weg naar de bronst de ‘vettijd’ genoemd wordt. 

Maar er voltrekt zich meer bij de edelhert mannen. De gewoonlijk amicale leden van de herten herensociëteit zijn door een testosteronboost getransformeerd tot gespierde vechtmachines met een gewei en een zeer kort lontje. Bereid om met iedere concurrent de strijd aan te gaan. 

Nu de hinden in hun vruchtbare periode komen en opwindende geuren verspreiden, dalven de herten, pralend, flemend, ejaculerend en burlend door het revier. De bronst is begonnen en elk hert, ouder dan een jaar of 7, is een serieuze speler op dit toneel. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei