Hulpdiensten bij de school na het incident in 2017.
Volledig scherm
Hulpdiensten bij de school na het incident in 2017. © Roland Heitink

Transportbedrijf moet boeten voor ongeluk met scholiere bij uitladen schoolboeken in Ede

ZWOLLE/ EDE – Een transportbedrijf in Dedemsvaart heeft terecht een flinke geldboete gekregen voor het overtreden van de Arbowet, waardoor een Edese scholiere gewond raakte. Dat oordeelt de bestuursrechter in Zwolle. 

Bij het uitladen bij een school in Ede viel een rolcontainer vol schoolboeken van de laadklep en kwam vervolgens op haar terecht.

Het meisje liep bij dat ongeluk een gebroken ruggenwervel en een neusbreuk op. Het ongeval gebeurde op 14 augustus 2017 bij het Pallas Athene College in Ede. Een chauffeur van Oegema Transport kwam containers vol boeken afleveren. 

Leerlingen hielpen handje mee

Zoals zo vaak bij andere scholen ook gebeurt, hielpen leerlingen de rolcontainers de school in te rijden: ze krijgen daar een zakcentje voor. 

Het ging mis toen de laadklep op de hoogste stand stond en een container eraf rolde. Het meisje liep op dat moment vlak achter de wagen langs en is geraakt door het object.

‘We doen er alles aan’

Boeken, foto ter illustratie.
Volledig scherm
Boeken, foto ter illustratie. © Free Images

De inspecteur van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het ongeval onderzocht en geconcludeerd dat de werkgever van de chauffeur geen veilige werkwijze heeft gehanteerd. Het transportbedrijf had bezwaar aangetekend tegen de boete van 21.600 euro.

Hoe goed je de zaken ook voor elkaar hebt: een ongeluk kan gebeuren, was de stelling. Het meisje is op het laatste moment achter de laadklep langsgelopen, wat door de chauffeur niet gezien was.

Het slachtoffer heeft verklaard dat een van de wielen van de container niet tegen het stootblok stond. De hevig geëmotioneerde chauffeur heeft na het ongeluk verklaard dat de laadklep door het gewicht van de boeken wellicht iets is doorgebogen, waardoor het heeft kunnen gebeuren. ‘We doen er echt alles aan om zoiets te voorkomen’, stelt een medewerker van het bedrijf.

Maar de rechter gaf het bedrijf ongelijk. Het bedrijf had weliswaar in de zogenoemde Risico-inventarisatie & evaluatie vastgelegd dat ‘risicovolle situaties voor omstanders [moet] worden voorkomen.’ 

Gebied rond de laadklep

Maar volgens de rechter is die bepaling onvoldoende uitgewerkt in concrete aanwijzingen zoals wat de afstand mag zijn voor omstanders door bijvoorbeeld een gebied rond de laadklep af te zetten met linten.

Een ander voorbeeld: geen hulp van derden (in dit geval scholieren) te accepteren. Er zijn ook met de school geen nadere afspraken gemaakt over veiligheidsmaatregelen. 

Ook de instructies aan (beginnende) chauffeurs waarop het bedrijf zich beroept, zijn volgens de rechter te weinig concreet geweest.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei