Volledig scherm
De Oude Bennekomseweg met uitzicht op de Emmalaan © Google Maps

Tunnel Emmalaan komt er, bewoners willen naar de rechter

EDE - Heel politiek Ede erkent dat het voortraject niet goed is verlopen. Toch stemde een meerderheid donderdag in met een tunnel onder de Emmalaan in Ede. Tot groot verdriet van bewoners. 

De omwonenden van de Emmalaan in Ede-zuid hebben twee jaar lang in een werkgroep nagedacht over mogelijk varianten voor een tunnel voor hun deur. De werkgroep dacht een paar goede varianten gevonden te hebben, maar die zijn volgens het gemeentebestuur niet effectief genoeg of te duur. De bewoners hebben het idee dat ze nu voor niets twee jaar lang hebben meegesproken. 

Vertrouwen

Dat besef is er in de raad. Niet voor niets werd er door een groot deel van de raad een motie ingediend om de participatietrajecten in het verleden te onderzoeken en te zoeken naar verbeteringen. Maar, zo sprak raadslid Harry van Huijstee: ,,Deze motie komt te laat voor de bewoners van de Oude Bennekomseweg.’’ Van Huijstee's PvdA stemde uiteindelijk tegen het voorstel voor de tunnel, net als de SGP en Ede Nu. Pieter Kool van de SGP zei: ,,We zijn niet tegen de tunnel, wel tegen de manier van handelen.’’ D66 stemde wel in, maar met moeite. ,,We hebben vertrouwen verloren van betrokken inwoners. Vertrouwen dat we moeilijk kunnen terugwinnen’’, zei Stephan Nijenhuis.

Leefbaarheid

Quote

Persoon­lijk vind ik het gevaarlijk dat Ede zo'n slecht voorstel goed gaat keuren

Bewoner Esther Pastoors

Een ruime meerderheid in de raad stemde uiteindelijk voor de tunnel. De kosten van de alternatieven, waaronder een tunnel in de Klinkenbergerweg zijn de raadsleden te hoog. Deze variant kost volgens de gemeente zeker drie miljoen euro extra. En dat ziet de raad niet zitten. De tunnel in de Oude Bennekomseweg is volgens hen simpelweg de beste oplossing. ,,We vertrouwen erop dat alles in het werk wordt gezet voor leefbaarheid in de wijk’’, zei Gert Jan Koster van GemeenteBelangen. 

'Gevaarlijk'

Bewoonster Esther Pastoors was zeer teleurgesteld. ,,Wij zijn niet blij. De gemeente mag rekenen op juridische procedures.'' Pastoors laat weten niet onder de indruk van het bestuur van Ede. ,,Zeker niet van college, ook niet van de raad. Persoonlijk vind ik het gevaarlijk dat de gemeente Ede zo'n slecht voorstel goed gaat keuren. Ze zeggen wel dat ze zorgvuldig zijn om vier miljoen uit te geven, maar er is nog heel veel onduidelijk. De gemeente zegt wel te kunnen voorspellen waar fietsers straks langs zullen gaan, maar dat is gewoon heel lastig.’’ 

Te laat geïnformeerd

Pastoors had gehoopt dat het besluit uitgesteld zou worden, zodat er meer onderzoek gedaan zou kunnen worden. De buurt had de raad daar recent ook om gevraagd. ,,Er moeten nog veel meer maatregelen genomen worden, bijvoorbeeld voor de voetgangers. De wethouder redt het niet met vier miljoen.’’ Wat de buurt het meest blijft steken is de manier van handelen in het overleg. ,,De wethouder heeft naar onze mening acht maanden de tijd gehad om te zeggen dat onze voorkeursvariant te duur is. Dan hadden we er nog over door kunnen spreken. Doordat er zo lang gewacht is, hadden wij eigenlijk geen kans.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei