Volledig scherm
Interieur van de nieuwe moskee in Ede. © Tamara Reijers

Turken dolblij met bijna opgeleverde moskee Ede (video)

EDE - De nieuwe Turkse Moskee in Ede nadert langzaam maar zeker de voltooiing. Net voor de jaarwisseling hoopt de islamitische gemeenschap het imposante gebouw te betrekken.

Het is een kruising tussen nieuw en oud. Tussen traditie en vernieuwing. Ontworpen door een vrouw, uitgedacht door de gehele gemeenschap.

'Heel bijzonder'
„Wat dit gebouw voor mij betekent? Ik kan het niet onder woorden brengen”, zegt Hüseyin Durmus, voorzitter van het moskeebestuur. Samen met secretaris Kemal Sariusta en Levent Baykus van de bouwcommissie toont hij het gebouw, dat steeds meer vorm krijgt. „Dit is voor ons heel bijzonder.” Baykus vult aan: „Voor mij is dit ook een bewijs dat de Turkse gemeenschap hier wil investeren.”

Te krap
De Turkse gemeente heeft nu 'een beetje' meer ruimte. Levent Baykus zegt het met gevoel voor understatement. In de oude verffabriek even verderop, waar de Turkse gemeenschap nu samenkomt, was eigenlijk alles te krap. In de gebedszaal voor vrouwen moesten later Koranlessen gegeven worden. Nu heeft alles een plek. Vrouwen en mannen hebben allebei een samenkomstruimte, er zijn meerdere leslokalen en een grote keuken. Op meerdere plekken zijn wasruimtes.

Verzet
De bouwplannen zorgden enkele jaren terug voor enig verzet in de wijk. Inmiddels zijn de eerste wijkbewoners op bezoek geweest. Ook zij waren onder de indruk, zegt Durmus. Dergelijk bezoek moet volgens Dumus in de toekomst vaker plaatsvinden. „De ruimtes beneden willen we ook voor maatschappelijke activiteiten beschikbaar maken. We willen er voor de buurt zijn.”

In deze video een korte rondleiding door de moskee.

Volledig scherm
De nieuwe moskee in Ede vanaf de buitenkant gezien. © Tamara Reijers

De Vallei