Volledig scherm
In Naaldwijk wordt al geboord naar aardwarmte. © Foto: Thierry Schut

Twee bedrijven willen samen aardwarmte winnen in Ede

EDE - Ede krijgt mogelijk een installatie voor de winning van aardwarmte. Een samenwerkingsverband van twee bedrijven wil onderzoeken of dit in Ede mogelijk is. 

Met deze techniek wordt warm water uit een dieper gelegen aardlaag omhoog gepompt. De twee bedrijven hebben in 2018 een opsporingsvergunning aardwarmte aangevraagd bij de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Als reactie daarop heeft de minister dit jaar de provincie en de gemeente Ede om advies gevraagd. 

Welwillend

Ede ziet een onderzoek welwillend tegemoet. ,,Aardwarmte is in principe een goed en duurzaam alternatief voor aardgas’’, zegt wethouder Lex Hoefsloot. ,,Ik ben daarom erg benieuwd wat het onderzoek oplevert. Bij ons advies aan de minister zullen wij vooral kijken naar de belangen van de Edese samenleving en de impact op de omgeving.”

Advies

Het onderzoek duurt waarschijnlijk nog tot 2021. In dat jaar willen de initiatiefnemers een proefboring doen in de gemeente. Waar dat precies moet gebeuren is nog niet bekend.  Al voor de zomer geeft de gemeente een eerste advies over de wenselijkheid van de boring naar aardwarmte. De gemeente richt zich daarin vooral op veiligheid en milieu. 

Pas als aan de hand van dat advies het ministerie een zogenoemde opsporingsvergunning verleent, komt er verder onderzoek naar een geschikte boorlocatie. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei