Volledig scherm
© ANP

Twee honden in één week tijd toegetakeld door wild zwijn in Ede

EDE - In een week tijd hebben twee honden een ontmoeting met een wild zwijn in Ede moeten afsluiten met een spoedbezoek aan de dierenarts. Beide dieren liepen flinke wonden op toen een zwijn ze aanviel in bosgebied de Sysselt.

„Elk jaar hebben we er wel een paar. Maar in één week twee honden is wel opvallend”, vertelt dierenarts Willem van der Linden van  Dierenartsencentrum Ede-Bennekom. In dit geval ging het om twee grotere honden. „Een bouvier en een kruising uit Spanje, een dogachtige van zo'n 50 kilo.”

Volledig scherm
De bouvier liep een wond van zo'n 7 centimeter diep op. © Dierenartsencentrum Ede-Bennekom

Slagtanden
Beide dieren waren echter niet opgewassen tegen het zwijn. „Vooral die hond uit Spanje was er slecht aan toe toen het dier bij ons binnenkwam. Het zwijn had de hond in de bil gegrepen. Daarbij waren de slagtanden van het zwijn zo diep doorgedrongen dat enkele spieren volledig doorgescheurd waren.”

Operatie
Ook de bouvier, die dinsdag werd aangevallen, werd in de bil gebeten. „Die hond had een wond van zo'n 7 centimeter diep.” Beide dieren zijn succesvol geopereerd.

Pas op
Via Facebook heeft de dierenartsenpraktijk hondenbezitters opgeroepen op te passen in losloopgebieden waar ook zwijnen leven. „Van zo'n beest wint een hond het niet één-twee-drie. Enkele jaren geleden hebben we zelfs een hond moeten laten inslapen na een gevecht met een zwijn. De kleine teckel was dusdanig gewond geraakt, dat opereren geen zin meer had”, vertelt de dierenarts.

Klik hier om de ongeblurde foto's te bekijken.

  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei