Volledig scherm
Het is onduidelijk of de dropping op de Ginkelse Heide in Ede doorgaat. © Lisa Petersen

Tweede poging dropping parachutisten Airborne Ede vanmiddag om 14.00 uur

EDE - Door de laaghangende bewolking boven de Ginkelse Heide zaterdagmorgen is de dropping met parachutisten boven de heide vanochtend afgelast. De mist was voor de parachutisten te gevaarlijk. Rond 12:15 uur sprong er toch al een kleine groep parachutisten. De rest volgt om 14:00 uur.

Volgens Rob Albersnagel, woordvoerder van de gemeente Ede was het vanochtend voor parachutisten simpelweg te gevaarlijk. „Als de bewolking laag hangt, kun je niet zien wanneer je de grond raakt."

De vliegtuigen hadden voor een half uur brandstof om in de omgeving van Ede te blijven. Inmiddels zijn de vliegtuigen onderweg naar vliegveld Eindhoven. Mogelijk keren ze vanmiddag terug.

Market Garden
Bijna 1000 parachutisten uit heel Europa zouden uit historische Dakota's, Herculessen en een Amerikaanse Boeing C-17 springen. De dropping is ter herinnering aan de grote dropping in 1944: Market Garden.

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volledig scherm
Om 12.15 uur sprong er toch nog een ploeg parachutisten. De rest volgt om 14:00 uur. © Nicolette de Boer

De Vallei