Art de Vos met zijn boek Gordel van Geweld.
Volledig scherm
PREMIUM
Art de Vos met zijn boek Gordel van Geweld. © Christina van Schie

Van de ENKA naar de Oost: het verhaal van de familie Navest

EDE - Auteur Art de Vos hoorde bij toeval van het verhaal van de familie Navest waar hij een boek genaamd 'Gordel van Geweld’ over uitbrengt. ,,Ik ben lid van een motorclub en Ceel Navest, de zoon uit het boek, was een motorvriend van me.” Bij een kampeersessie op een veld in Lunteren bracht Ceel zijn moeder Trijntje mee naar het kampvuur.

Henk Navest
Volledig scherm
Henk Navest © auteur

“Ze kwam naast me zitten en op een gegeven moment riep er een uil. Ze zei: ‘Uilen, die doen me aan vroeger denken.’ Ze begon een verhaal over hoe zij en haar zus, moeder en twee kinderen de jappenkampen hadden overleefd.” Het bleek het begin van een tien jaar durend onderzoek naar een roerige familiegeschiedenis.

Pemoeda’s

Niet toevallig begint de kroniek op 17 augustus 1945. Het is twee dagen na de capitulatie van Japan en de dag dat Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uitroept. Het gezin Navest, bestaande uit kinderen Ab en Ceeltje, moeder Trijntje, tante Ita en oma Struiksma, woont in vrouwen- en kinderkamp Tjideng in Nederlands-Indië. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei