Volledig scherm
De Gelderse Vallei op archiefbeeld. © Herman Stöver

Van Wageningen naar het ziekenhuis in Ede: dubbele reiskosten en reistijd

EDE/ WAGENINGEN - De slechte bereikbaarheid van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zorgt voor veel frustratie bij reizigers. Door werkzaamheden rijden er vanuit Wageningen geen bussen in een directe lijn naar het ziekenhuis. 

De alternatieven zijn duurder en reizigers zijn twee keer zo lang onderweg. ,,Dat frustreert, zeker als het slecht is aangegeven”, zegt reiziger Arinda Berkelman-Beumer.

Zij stapte rond het middaguur nietsvermoedend op het busstation in Wageningen in buslijn 84, om haar man te bezoeken in Gelderse Vallei. Een rit die normaal 21 minuten duurt en 2,50 euro kost, mondde uit in 59 minuten en 4,93 euro op de teller.

Ergernissen

Quote

Je jaagt mensen zonder goed alterna­tief op dubbel zoveel kosten, om nog maar te zwijgen over de extra tijd die je kwijt bent.

Petra van Amersfoort, PvdA Wageningen

,,Dat extra geld vind ik nog niet eens het ergste. Niet weten waar je aan toe bent, daar erger ik me aan. Reisplanner 9292 gaf geen enkel alternatief. Nu mis ik de afspraak van mijn man en ben ik bijna veertig minuten langer onderweg.”

Op advies van Gelderse Vallei (om buslijn 1, 2 of 6 te pakken, red.) reisde Berkelman-Beumer uiteindelijk via Ede-Wageningen. De terugreis maakte ze door met buslijn 85 naar halte Stadspoort te reizen en daar over te stappen op lijn 84 of 88.

De gewijzigde busroute komt door werkzaamheden aan de Jan T. Tooroplaan, even verderop in Ede. Daar worden ter hoogte van de kruispunten met de Oude Kerkweg en Diedenweg middengeleiders aangelegd.

Die moeten ervoor zorgen dat fietsers en voetgangers veiliger kunnen oversteken. Er is voor de zomerperiode gekozen om het naar school gaande fietsverkeer zo veel mogelijk te ontlasten.

Van de zotte

Petra van Amersfoort, die vanavond terugkeert als gemeenteraadslid voor de PvdA in Wageningen, spreekt schande van de veranderde dienstregeling. ,,Ik schrok ervan toen ik las wat dit voor Wageningers betekent”, vertelt Van Amersfoort.

,,Je zal maar minder te besteden hebben en dagelijks naar het ziekenhuis moeten. Ik vind dit van de zotte. Je jaagt mensen zonder goed alternatief op dubbel zoveel kosten, om nog maar te zwijgen over de extra tijd die je kwijt bent.”

Wat is er aan de hand?

De buslijnen 84 en 88 van Wageningen naar Ede rijden sinds maandag tot en met 23 augustus een andere route en komen niet meer langs de bushalte van het ziekenhuis.

Ook de halte aan de Tooroplaan in Ede ter hoogte van de Bovenbuurtweg is dan tijdelijk opgeheven. Dat heeft te maken met wegwerkzaamheden aan diezelfde Tooroplaan.

Verkeer vanuit Wageningen - inclusief de bussen - die naar het station willen, worden bij Ede Stadspoort omgeleid via Bennekomseweg, Zandlaan, Frans Halslaan ,Willy Brandtlaan en Willem Dreeslaan. Deze route wordt met omleidingsborden aangegeven.

Bus 85 uit Veenendaal stopt wel nog bij het Edese ziekenhuis maar niet op de Tooroplaan. Bezoekers die met de bus naar ziekenhuis Gelderse Vallei willen, kunnen dat via buslijn 1, 2 of 6 doen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei