Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Vanaf morgen sproeiverbod oppervlaktewater, droogte slaat weer toe

In delen van het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe mag vanaf morgen geen water meer gebruikt worden uit sloten, beken en kanalen om bijvoorbeeld sportvelden mee te besproeien.

Het grondwaterpeil is in sommige delen van het gebied te laag, constateert het waterschap. Ook begint de doorstroming in sommige watergangen stil te vallen. Dat is nog een gevolg van de lange droogte van afgelopen zomer. Het grond- en oppervlaktewatersysteem heeft zich met name op de hogere zandgronden nog onvoldoende kunnen herstellen, aldus een woordvoerder.

Regen

Daar komt bij dat ook nu er al enige tijd onvoldoende regen valt. Door het zogenoemde onttrekkingsverbod dat nu wordt ingesteld moeten de grondwaterstanden weer omhoog kruipen. Daarmee moet ook ernstige schade aan de natuur en verslechtering van waterkwaliteit worden voorkomen. ‘Elke druppel telt’, stelt het waterschap.

Het onttrekkingsverbod geldt niet voor gebieden waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, Nederrijn of randmeren. Die uitzonderingen zijn te vinden op de kaart hieronder en op de site van het waterschap. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd.

Op deze kaart is te zien waar het verbod niet geldt.
Volledig scherm
Op deze kaart is te zien waar het verbod niet geldt. © Waterschap Vallei en Veluwe

Het onttrekkingsverbod komt vroeger dan vorig jaar. ,,Toen ging het verbod op 2 juli in”, zegt woordvoerder Marja Reijnders van Waterschap Vallei en Eem.

Voor Art Wolleswinkel, bestuurder bij LTO Gelderse Vallei, komt het onttrekkingsverbod niet onverwacht. ,,Je ziet dat het droog is, kijk maar in je tuin”, zegt de melkveehouder uit Renswoude. Volgens de boer heeft de droogte gevolgen, maar valt het met de impact van het ontrekkingsverbod mee. ,,In onze omgeving zijn er weinig boeren met gewassen van waarde. Melkveehouders verbouwen vooral gras en mais. Dat wordt niet beregend”, zegt Wolleswinkel. ,,Mais lijdt wel onder de droogte, maar vooral als het bloeit. Dat is nu nog niet het geval.” Boeren in de omgeving die wel sproeien hebben volgens Wolleswinkel vaak een eigen bron en gebruiken grondwater.

De melkveehouder stelt dat de agrarische sector steeds meer anticipeert op het veranderende klimaat. ,,We verbeteren de bodemvruchtbaarheid, waardoor water beter wordt vastgehouden. Ook het water in sloten proberen we langer vast te houden. Maar uiteindelijk hebben we gewoon regen nodig. Volgens de voorspellingen komt dat er wel weer aan. Ik hoop dat de gevolgen deze zomer meevallen.”

Het waterschap houdt de vinger aan de pols: ,,Het is een verbod tot nader order, dus we blijven de situatie bekijken en beoordelen”, zegt Reijnders.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei