Volledig scherm
Een still van de schokkende beelden gemaakt door Animal Rights. © Animal Rights Nederland & België/Screenshot video

Varkensboer uit Lunteren met de dood bedreigd na beelden Animal Rights uit varkensstal

videoLUNTEREN - Varkensboer Gijs van de Lagemaat in Lunteren, van wiens boerderij vorige week schokkende beelden online verschenen is met de dood bedreigd. Dat heeft burgemeester René Verhulst gezegd tijdens het vragenuurtje van de Edese gemeenteraad. 

,,Die beelden hebben wel onmiddellijk doodsbedreigingen en andere dreigementen aan het adres van de familie opgeleverd’’, aldus Verhulst. ,,Het wordt in de ether geslingerd en dit zit er ook aan vast.’’ Hij voegde er aan toe dat 'we’ nog niet weten of de getoonde beelden juist zijn.

Animal Rights publiceerde vorige week die met een verborgen camera zijn gemaakt. Op de beelden is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

Vallei Boert Bewust

Van de Lagemaat was niet te spreken over de actie zei hij na het publiceren van de beelden: ,,We weten niet wie dit was. We zouden graag om de tafel willen met deze persoon om het een en ander uit te praten en uit te leggen.’’ Het varkensbedrijf van de familie Lagemaat staat bekend als een zichtboerderij: een boerderij waarbij je juist zomaar naar binnen kunt lopen om te kijken hoe het er nou eigenlijk aan toe gaat. Eerder gaf de boer bij deze krant aan dat ze ‘niks te verbergen hebben’. De boer is ook lid van de organisatie Vallei Boert Bewust.

Verhulst sprak in antwoord op vragen van Ellen Out (GroenLinks). Ook wethouder Willemien Vreugdenhil ging in op de vragen. Ze zei dat Animal Rights een activistische groepering is die het doel heeft om bepaalde beelden naar buiten te brengen. Verder wees zij erop dat de NVWA op dit moment onderzoek doet naar de herkomst van de beelden van Animal Rights. Daarnaast deed ze een beroep op minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om iets te doen aan de kennis en kunde van de NVWA-medewerkers te doen. Ook vroeg ze om meer NVWA-inspecteurs.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei