De Veluwe wordt mogelijk in het broedseizoen deels afgesloten.
Volledig scherm
PREMIUM
De Veluwe wordt mogelijk in het broedseizoen deels afgesloten. © ANP

Veel minder vogels door wandelaars, Veluwe mogelijk deels op slot

WAGENINGEN - Delen van de Veluwe worden mogelijk, al dan niet tijdelijk, afgesloten voor publiek om de vogelstand te verbeteren. Door de drukte van recreanten zijn er op sommige delen vele tientallen procenten minder vogels dan in gebieden waar geen mensen komen.

51 reacties

 • Romulus

  2 jaar geleden
  Mooie foto bij dit artikel!,,Het verstoringseffect van honden is groot”, zegt de onderzoeker.Dus laten wij ongebreideld de superhonden, wolven, ongelijnd loslopen.
 • Marcel Vossestein

  2 jaar geleden
  Grootste verstoorder is de infrarood nachtjacht. Het met infrarood en geluiddempers leefgebieden van vooral wilde zwijnen uitkammen.Bij de invoering van de infrarood nachtjacht als nieuwe jachtmethode rond 2008 liep ook een onderzoek naar broedsuccessen van de wespendieven. Rond Vierhouten bleken de resultaten de helft van de broedparen in de Achterhoek. Probleem was dat de oudervogels amper bij hun broedsel op het nest overnachten. Geen vogel blijft op het nest als 's nachts ook hun leefgebied wordt uitgekamd. Dit zal voor alle vogels gelden.
 • Roy

  2 jaar geleden
  Ik had het niet bter kunnen verwoorden. Telkens als er iets over mtbers of wielrenners geschreven wordt, gaan bepaalde lieden weer helemaal los. De meerderheid gedraagt zich in hun ogen niet. Altijd hetzelfde liedje. Ik ben het spuugzat om over een kam geschoren te worden. Punt.
 • Hennie Brouwer

  2 jaar geleden
  Ja eigen ervaring. Iedere dag weer.
 • Albert

  2 jaar geleden
  Inderdaad. Die ellendige mentaliteit van de 'baasjes'. Om te kotsen. En een normaal gesprek er over is onmogelijk. Massaal lappen ze de regels aan hun stinklaarzen. Je ziet ook hoe die 'baasjes' hier duiken voor elk commentaar. Ik heb het al eens eerder geroepen nav bijtincidenten: 'baasjes', reageer eens! Waarom houden jullie je massaal niet aan het aanlijngebod? Wees een stoer en kom met je verhaal!
 1. Op Goudsberg is ruimte genoeg voor mountainbikers, wandelaars, menners én ruiters: ‘Een heel mooi stukje Nederland’
  PREMIUM

  Op Goudsberg is ruimte genoeg voor mountainbi­kers, wandelaars, menners én ruiters: ‘Een heel mooi stukje Nederland’

  LUNTEREN - Wonderwel slagen mountainbikers, wandelaars, menners en ruiters er in de voormalige zandafgraving Goudsberg in om elkaar niet in de wielen te rijden. Ook in het weekend is er ruimte te over om elkaar ruimschoots coronaproof uit de weg te gaan. ,,Met het uitzetten van de mountainbikeroutes hebben we daar ook goed naar gekeken”, zegt de Edese mountainbiker Pieter Smit.

In samenwerking met indebuurt Ede

 1. Dochter van Julie stierf in haar armen in Turks ziekenhuis
  Play

  Dochter van Julie stierf in haar armen in Turks ziekenhuis

 2. Auto total loss na botsing tegen vangrail op A73
  Play

  Auto total loss na botsing tegen vangrail op A73

De Vallei