Volledig scherm
PREMIUM
De Veluwe wordt mogelijk in het broedseizoen deels afgesloten. © ANP

Veel minder vogels door wandelaars, Veluwe mogelijk deels op slot

WAGENINGEN - Delen van de Veluwe worden mogelijk, al dan niet tijdelijk, afgesloten voor publiek om de vogelstand te verbeteren. Door de drukte van recreanten zijn er op sommige delen vele tientallen procenten minder vogels dan in gebieden waar geen mensen komen.

Quote

Het versto­rings­ef­fect van honden is groot

Rogier Pouwels , Wageningen University

Onderzoeker Rogier Pouwels van de Wageningse universiteit heeft in kaart gebracht wat het effect is van alle natuurliefhebbers op de Veluwe. Hoe drukker het is, hoe minder vogels er in een gebied zijn.

Zo zijn in sommige gebieden waar veel recreanten bijvoorbeeld tot wel 50 procent minder nachtzwaluwen dan in natuurgebieden die afgesloten zijn voor publiek. 

,,Hoe gevoelig vogels zijn voor de aanwezigheid van mensen verschilt per soort", zegt Pouwels. ,,Soms zie je dat op een kilometer afstand van waar mensen komen nog effecten te meten zijn.” Daarbij geldt ook dat mensen met honden vogels sneller afschrikken dan mensen zonder viervoeter. ,,Het verstoringseffect van honden is groot.”

Poll

De charme van de Veluwe is juist dat je overal kunt komen, dat moet je niet gaan verbieden

De charme van de Veluwe is juist dat je overal kunt komen, dat moet je niet gaan verbieden

  • Eens (45%)
  • Oneens (55%)
3681 stemmen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
    PREMIUM

    Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

    EDE - Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei