Broekweg 5a in Harskamp.
Volledig scherm
Broekweg 5a in Harskamp. © Google Streetview

Veel vragen over gebruik helikopterhaven in Harskamp

HARSKAMP - Helikopterbedrijf HeliAir wil uitbreiden op zijn terrein in Harskamp. Ede wil eerst meer informatie van de provincie Gelderland over het aantal toegestane vliegbewegingen.

De SGP in Ede kreeg ongeveer een jaar geleden vragen van mensen die overlast ervaren van de helikopterhaven van HeliAir aan de Broekweg 5a in Harskamp. ,,Ze vroegen ons of er niet te veel helikopters landden en opstegen vanaf het terrein’’, zegt gemeenteraadslid Arnold Versteeg. Die kon het antwoord ook niet geven. Dus ging de SGP langs bij het terrein, het bedrijf en stelde vragen aan de gemeente Ede. 

Helder

Donderdag moest de gemeenteraad een besluit nemen over het bestemmingsplan dat de uitbreiding van HeliAir op het terrein mogelijk moet maken. ,,Maar lang niet alles was helder. We hadden nog zoveel vragen.’’ Daarom vroeg Versteeg om het onderwerp van de agenda te halen, zodat een volgende keer met meer onderbouwing kan worden gestemd. Een meerderheid van de raad steunde hem.

Volgens de gemeente houdt HeliAir zich aan het aantal afgesproken vliegbewegingen op de helikopterhaven. Dat zijn er acht per dag:   vier keer stijgen en vier keer landen. Volgens de logboeken die de gemeente heeft ingezien, klopt dat ook. Maar er speelt ook iets anders, zegt Versteeg. ,,In 2004 zijn deze aantallen vastgelegd in een beschikking van de rijksoverheid. Daarin stond ook dat de helikopterhaven niet gebruikt mag worden voor commerciële vluchten en lesvluchten.’’ Dat zijn zaken die HeliAir overigens wel aanbiedt.

Provincie

In 2009 is de verantwoordelijkheid voor helikopterhavens een zaak van de provincie geworden. ,,En die loopt achter. Van zeven luchthavens is nog niets bekend, waaronder deze in Harskamp. Daarom willen we weten wat de provincie precies allemaal toestaat. Volgens het bestemmingsplan mag bijvoorbeeld de hangar worden vergroot. Maar waarom?’’ Daarom heeft de Edese raad op initiatief van de SGP besloten om eerst van de provincie te horen wat zij toestaat op het terrein. Pas daarna wordt over het bestemmingsplan gesproken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei