Volledig scherm
Er is te weinig rekening gehouden met de effecten voor de natuur, als straks vliegtuigen laag over de Veluwe vliegen, vindt de stichting Red de Veluwe. © ADN Beeldredactie

Veluwse dorpen vragen provincie om nieuw onderzoek naar laagvliegroutes

Bewoners van vijf dorpen op de Veluwe gaan woensdag aan de provincie Gelderland vragen of er een nieuw onderzoek kan komen naar het effect van de laagvliegroutes. Zij vrezen voor overlast door de uitbreiding van Lelystad Airport.

Vertegenwoordigers uit Epe, Klarenbeek, Wageningen, Ede en Oene spreken in tijdens de provinciale vergadering in Arnhem. Stichting Red de Veluwe, die al langere tijd actief is om aandacht te vragen voor vliegoverlast, heeft meerdere bewoners benaderd om 'luidruchtig' actie te voeren bij het provinciehuis. De vergadering begint om 17.00 uur.

Krachtig protest

Het gaat om de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk gebied en Wonen. De actiegroepen die inspreken zijn Lelygate uit Klarenbeek, Ons Mooi Epe, VliegVerkeerd Wageningen, Hoog over Ede en Mijn Oener Tegengeluid(MOT). Woordvoerder Jaap Kloosterziel van Red de Veluwe laat weten dat zij 'een krachtig protest' laten horen tegen die laagvliegroutes. Ook iemand van de Recron, de belangenorganisatie voor recreatieondernemers, gaat inspreken.

De Veluwenaren willen een nieuwe MER; een nieuw onderzoek naar de milieueffecten van de laagvliegroutes. Aanleiding is het voorstel van het Gelders college van gedeputeerde staten. Dat wil die routes voor maximaal drie jaar toestaan. De bewoners vinden dat geen oplossing.  Zij eisen een nieuw onderzoek, omdat indertijd is gerekend met 'een veel te lage geluidsbelasting', aldus woordvoerder Kloosterziel. Ook zijn de effecten op de werkgelegenheid en volksgezondheid onvoldoende in beeld gebracht, vindt de stichting. Net als het risico op ongelukken en 'de gevolgen van alle uitstoot voor de kwetsbare Veluwse natuur'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei