De kerk in Lunteren
Volledig scherm
De kerk in Lunteren © Google Maps

Verdriet en begrip om sluiting kerken in regio

LUNTEREN - De voorspelling van Kardinaal Wim Eijk dat er in het bisdom Utrecht uiteindelijk nog maar tien kerkgebouwen overblijven, wordt in de regio met gemengde gevoelens ontvangen. Maar dat er ook hier kerken zullen moeten sluiten is duidelijk, weten de parochianen. 

,,In algemene zin is het sluiten van sommige kerken onvermijdelijk’’, zegt penningmeester Philip van Wersch van de Zalige Titus Brandsma Parochie. Het kerkgenootschap telt nu nog acht kerken rondom Wageningen. De kerken in Doorwerth en Heelsum zijn al gesloten. Op 13 januari volgend jaar is Lunteren de volgende.  Over de kerken in Oosterbeek, Rhenen en Renkum moet nog een besluit worden genomen.  In een brief uit 2015 werd nog gesteld dat dit besluit in 2018 genomen zou worden. ,,Die discussie is uitgesteld’’, zegt Van Wersch, die verder niet inhoudelijk op de kwestie wil ingaan. ,,De procedures hebben vertraging opgelopen.’’ Voor de overige kerken is er voorlopig bestaanszekerheid. 

Kleinste geloofsgemeenschap

Voor Lunteren was er echter geen redding meer mogelijk. Dat begreep ook de gemeenschap in Lunteren, vertelt Guus Pels, de contactpersoon van de Sint Antonius Abt in Lunteren.  ,,We waren al verreweg de kleinste geloofsgemeenschap. Op papier hebben we tweehonderd leden. Maar een groot deel daarvan zijn wat wij duikbootleden noemen, zeg maar leden die heel soms of helemaal niet boven water komen.’’ De diensten worden doorgaans bezocht door twintig tot veertig personen. ,,We beschouw onszelf als seniorenkerk. Er zijn in Lunteren simpelweg te weinig katholieke kinderen. Wij zijn met allemaal ouderen. Wij kunnen bijvoorbeeld niet meer het onderhoud van de kerk doen. Dat deden we allemaal zelf.  Daarnaast is het zo dat het aantal voorgangers uitdunt. De mensen die hier doorgaans voorgaan, zijn eigenlijk al met pensioen.’’ 

'Jammer'

De Lunterse kerk vind het heel jammer dat de sluiting moet volgen, maar er is ook begrip.  ,,We hebben al jarenlang niet meer elke week een viering hier in Lunteren. Dan carpoolen we samen naar Ede. Dat wordt nu elke week. Het is heel jammer, maar volkomen logisch. Het zat er al jaren aan te komen.  Echt alarmerend is wat Eijk nu zegt. Dan zouden we elke zondag 50 kilometer moeten rijden voor een kerkdienst. Dat gaat niet lukken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei