Volledig scherm
Bewoners van de Verlengde Maanderweg hingen vorige maand een spandoek op om van hun straat een fietsstraat te maken. © Herman Stöver

Verlengde Maanderweg in Ede wordt straat met fietspaden

EDE - De Verlengde Maanderweg in Ede wordt toch geen fietsstraat, zoals eerder het plan was. De weg wordt ingericht met fietsstroken aan de zijkanten. 

Ook komen er zes verkeersplateaus op alle kruisingen, zodat het verkeer rustiger en veiliger gaat rijden. 

De huidige weg wordt zes meter breed, dat is smaller dan nu het geval is. In vijf straten in de buurt wordt geteld hoeveel auto’s er nu rijden en hoe dat na de werkzaamheden is. 

Meten

Dat besluit heeft verkeerswethouder Peter de Pater genomen: ,,Ik heb geluisterd naar alle opmerkingen van bewoners, ondernemers en de werkgroep. Met een smallere weg die toegankelijk blijft voor zowel auto als fiets werken we aan een goede doorstroming en een veilige straat. Bovendien gaan we goed meten wat de effecten voor de buurt zijn.’’

De Verlengde Maanderweg krijgt fietsstroken van 1,70 meter aan iedere zijde. Het wegdeel voor de auto’s in het midden is 2,60 meter. Daarnaast kan er aan één kant van de weg geparkeerd worden in parkeervakken van 2,00 meter breed. De meeste bomen kunnen blijven staan (zie afbeelding).

Volledig scherm
Huidige en toekomstige inrichting van de Verlengde Maanderweg. © Gemeente Ede

Verkeersmetingen

Omdat veel wijkbewoners zorgen hebben geuit over het aantal auto’s door de wijk, wordt in vijf straten geteld hoeveel auto’s er rijden: in de Verlengde Maanderweg, Hakselseweg, Prins Bernhardlaan, Beatrixlaan en Oortveldlaan. Dit gebeurt voorafgaand aan de werkzaamheden. Een half jaar nadat de werkzaamheden zijn afgerond worden de metingen herhaald, zodat de gemeente een goed beeld krijgt van de effecten.

De werkzaamheden aan de Verlengde Maanderweg starten in 2019, nadat de werkzaamheden aan de Hakselseweg zijn afgerond. 

Inloopavond
Het nieuwe ontwerp is te zien tijdens een inloopavond op woensdag 27 juni in de Reehorst. Inschrijven voor een inloopmoment tussen 16.00 en 18.00 uur of tussen 19.30 en 21.30 uur kan via dit aanmeldformulier. Tijdens deze avond worden vragen beantwoord, discussie over de gekozen inrichting is niet meer mogelijk. Voor alle info: ede.nl/VerlengdeMaanderweg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei