Volledig scherm
© ANP

Verouderde ruiter- en mountainbikeroutes in Ede krijgen make-over

EDE - De gemeente Ede heeft opdracht gegeven aan een parcoursbouwer om nieuwe routes voor mountainbikers en ruiters aan te leggen op Edes grondgebied. Vooral mountainbikers in Ede vragen daar al jaren om. De mtb-route in Ede kent veel lange rechte stukken zonder veel uitdaging.

Op de landelijke ranglijst van mtb-routes bungelt de Edese route helemaal achteraan. Dat betekent dat fietsers veel andere plekken opzoeken, ook plekken waar de fietsers niet gewenst zijn, aldus een gemeentewoordvoerder.

Meer uitdaging
Nu moet er een route komen met meer uitdaging en meer zogenoemde singletracks; dunne routes slingerend door de bossen. „We willen ook aan mtb'ers laten zien hoe leuk en uitdagend de Veluwe is", zegt de woordvoerder.

Ontwerpen
De routes worden gebouwd door Patrick Jansen uit Wageningen. Onder meer op de Utrechtse Heuvelrug ontwierp hij veelgeprezen routes. In Ede beleeft Jansen een unicum. Hij gaat ook ruiterroutes aanpakken.

„Ik rijd zelf nooit paard, dus ik zal ook gebruikers gaan raadplegen", vertelt hij. Ook de ruiter kan meer verrassingen verwachten in Ede. „Vrijwel alle routes in Nederland zijn nu vergelijkbaar. Ook hierin zoek ik naar innovatie."

Ruiterroutes
Ede probeert met de aanpassingen beter grip te krijgen op de vele ruiterroutes, zegt de woordvoerder. „De huidige routes zijn niet altijd even goed bekend. We willen nu goede ruiterpaden die ook gevonden worden van mensen van buiten." Mogelijk verdwijnt hierdoor een deel van de huidige ruiterpaden door de Edese bossen.

De Vallei