Volledig scherm
Cultura in Ede. © Kees Verschuuren/DG

Verplaatsen Cultura naar pand V&D Ede onderzocht

EDE - Er is een initiatief om cultureel centrum Cultura in het centrum van Ede te verplaatsen naar het voormalige V&D-pand aan de Achterdoelen in Ede. Voor het gebouw van Cultura aan de Molenstraat is een nieuwe functie bedacht. De gemeente Ede staat positief tegenover het idee.

Makelaar Jan Paul van de Hoef van Keus Makelaardij heeft het plan gelanceerd. Hij zegt dat meerdere partijen kansen zien voor een hotel in het Cultura-gebouw.

Technisch is de verhuizing mogelijk, maar of het ook financieel haalbaar is wordt nog onderzocht. Mogelijk gaat het naast het V&D-gebouw ook om aangrenzende winkels, zoals de voormalige Albert Heijn die enige tijd geleden vrijkwam.

Anoniem
Cultura zit in een relatieve uithoek van Ede-Centrum en vervult daardoor een relatief anonieme functie, terwijl een cultureel centrum juist een levendig middelpunt zou moeten zijn. Dat is een belangrijke gedachte achter het idee om de culturele functies te verplaatsen. Wethouder Johan Weijland noemt de huidige locatie van Cultura en met name de entree 'verkeerd gepland'.

De gemeente Ede wil naast een compacter winkelgebied de komende jaren ook proberen meer andere functies, waaronder naast cultuur ook onderwijs, naar het centrum te krijgen.

  1. De mopperende boer is van alle tijden, maar deze opstand gaat de geschiedenisboeken in
    PREMIUM

    De mopperende boer is van alle tijden, maar deze opstand gaat de geschiede­nis­boe­ken in

    EDE/ SINT HUBERT - Nog nooit vertoond is het, wat er deze week gebeurde. Met eerder als opwarmer boerenprotesten in verschillende provincies en twee weken geleden ook al een flinke demonstratie, trokken woensdag ongekend veel tractoren naar Den Haag uit protest tegen kabinetsplannen voor de terugdringing van de veestapel. ,,Als je het in de geschiedenis bekijkt, is hier zeker wat gebeurd.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei