Volledig scherm
© ANP

'Verspil minder, eet meer producten uit de regio'

EDE - De horeca in de regio FoodValley kan duurzamer. Het samenwerkingsverband van acht gemeenten wil wel een handje helpen.  

De immer groeiende wereldbevolking heeft steeds meer voedsel nodig. Als we op de huidige manier doorgaan met onze manier van eten, dan moeten we in 2050 50 procent meer voedsel produceren. De regio FoodValley (het samenwerkingsverband van Ede, Wageningen, Rhenen, Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk) wil hier iets aan doen. Ze richt zich daarbij in eerste instantie op de horeca.  

Door meer gebruik te maken van streekproducten, meer groenten, minder zout, suiker en vet op het menu te zetten en het terugdringen van voedselverspilling, kunnen restaurants in de regio FoodValley hun steentje bijdragen aan een duurzamer voedselgebruik. De restaurants zouden daarbij een voorbeeldfunctie hebben voor de bevolking van de acht gemeenten. Het bestuur van FoodValley is daarom van plan om mee te doen aan het project Restaurants van Morgen. Op dit moment is er overleg tussen de acht gemeenten, FoodValley en de organisaties Greendish en Natuur & Milieu. ,,We zitten nog in de opstartfase’’, zegt een woordvoerder van Natuur & Milieu. ,,Ik verwacht dat we begin september met meer details over het plan naar buiten kunnen treden.’’

Verspilling

FoodValley heeft de intentie om begin 2019 met Restaurants van Morgen te starten. Hoeveel restaurants er meedoen per gemeente is ook nog iets dat moet worden uitgezocht. Ook is nog niet helder of alle acht gemeenten mee gaan doen. Het doel is wel al duidelijk. Het project moet een vermindering van voedselverspilling opleveren. Nu gooien we nog bijna een derde van ons voedsel weg. Een efficiënter gebruik van voedsel kan de restaurants ook een kostenbesparing opleveren, omdat er minder ingekocht hoeft te worden. 

Het gebruik van minder vlees of vis en meer groente per maaltijd, levert volgens FoodValley doorgaans een gezonder menu op, maar wel een met een lagere ecologische voetafdruk. Het is hierbij voor de restaurants natuurlijk wel van belang dat de klanten tevreden blijven over het menu. Het gebruik van streekproducten is ecologisch gezien ook goed. Immers, het voedsel hoeft maar over een korte afstand te worden vervoerd.

Tweede Kamer

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, noemde Restaurants van Morgen al in april in een brief aan de Tweede Kamer over een duurzame voedselvoorziening in de toekomst. Concreet werd ze daarbij echter ook niet.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei