Volledig scherm
Het Vrijheidsfestival op de Johan Willem Frisokazerne in Ede. © DG/Harold Schuil

Verzetshelden Ede geëerd met straatnaam in Kazernewijk

EDE - Ede gaat vijftien verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog eren met een straatnaam in de wijk die wordt gebouwd op het voormalige kazerneterrein Simon Stevin. Vijf verzetshelden uit Bennekom, Lunteren en Ederveen krijgen een straatnaam in hun eigen dorp.

Dat heeft burgemeester Cees van der Knaap zaterdag bekendgemaakt bij de opening van het Vrijheidsfestival Ede. Nabestaanden van de verzetshelden waren daarbij. Van der Knaap: ,,Wij gedenken in het bijzonder hen, maar ook al die anderen in de rol van het verzet, met veel waardering en respect.’’

Verzetsheldenbuurt

In de Verzetsheldenbuurt op het kazerneterrein komen de Piet Romboutlaan, Wiesje Boonzaaijerstraat, Didi Rooslaan, Pieter van Varklaan, Ariën Thomassenstraat, Egbert Veenhof, Rijk Tigelaarstraat, Piet Smithof, Cornelis Verduijnstraat, Cornelis Garritsenstraat, Barend Veenendaalstraat, Gebroeders van Steenbergenplantsoen, Folkert Roosjenstraat, Henk Wildenburglaan en de Janny Laupmanlaan.

In de Bennekom worden Simon van den Bent, Jan Willem Schouten en Peter Roseboom geëerd met een straatnaam. In Lunteren zijn dat Henk en Wim van der Mheen en in Ederveen Gerard Lambert.

Omgekomen

Een team van deskundigen heeft de straatnamencommissie geadviseerd. Bij die keuze is uitgegaan van oorlogsslachtoffers: de verzetsmensen zijn als gevolg van hun verzetsdaden om het leven gekomen zijn, of ze hebben een trauma opgelopen. Alleen zijn ze in Duitse handen gevallen en hebben zwaar geleden.

Koeriersters

De geselecteerde verzetsmensen kozen bewust voor het verzetswerk, dan wel zijn er bewust mee bezig geweest. Zij speelden allemaal een actieve rol in het verzet. Een bijzondere groep is de koeriersters. Deze vrouwen hebben belangrijk en gevaarlijk werk verricht, maar zijn na de oorlog veelal verdwenen in de schaduw van hun mannelijke collega’s. Geen van hen is door het verzetswerk om het leven gekomen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei