Volledig scherm
Met een plechtig moment bij het Airborne Monument op de Ginkelse Heide bij Ede is de zorg voor dat monument vanochtend overgedragen van basisschool Caleidoscoop op De Brugge © DG

'Veteranen vinden bloemen bij Airborne Monument fijn'

EDE - Met een plechtig moment bij het Airborne Monument op de Ginkelse Heide bij Ede is de zorg voor dat monument vanochtend overgedragen van basisschool Caleidoscoop op basisschool De Brugge. Scholieren vertelden kort wat vrede en vrijheid voor hen betekent en ze legden witte rozen met een boodschap bij het monument.

De bloemen vormen een bemoediging voor de veteranen die zaterdag de herdenking van de luchtlandingen zullen bijwonen. "De veteranen vinden het fijn als er bloemen liggen", sprak een medewerker van de gemeente Ede. „Ze zullen je boodschap zeker lezen.”

'Vrijheid niet overal normaal'
Burgemeester Cees van der Knaap legde kort uit waarom de herdenking zo bijzonder is. „De slag werd door de Engelsen en Canadezen verloren, maar toch wordt 'ie elk jaar herdacht. Voor ons is vrijheid normaal, maar dat is niet overal zo.”

Extra aandacht
De basisschool die het monument voor een jaar adopteert, besteedt in dat jaar extra aandacht aan de Slag om Arnhem en de thema's vrijheid en vrede.

De Vallei