Video: zie wat de droogte doet met De Hoge Veluwe

Dat de droogte van de afgelopen maanden grote gevolgen heeft voor de Veluwse natuur, zal niemand zijn ontgaan. Op een timelapse-filmpje, gemaakt door het Nationale Park De Hoge Veluwe, is goed te zien wat het gebrek aan regen precies doet met het bos. 

Vanwege de droogte heeft De Hoge Veluwe het evenement 'Hei is er voor jou' af moeten blazen.

Het was de bedoeling dat bezoekers van het nationaal park op 18 en 19 augustus een gratis bosje heide mochten plukken. De conditie van de heide is door de langdurige droogte echter zo slecht, dat er nauwelijks bloemetjes te vinden zijn.

Het laat zien wat voor verwoestend effect de droogte heeft op de Veluwse natuur. De komende periode gaat het weer meer regenen, maar er valt bij lange na niet genoeg om de schade op korte termijn te herstellen.

Volledig scherm
De droogte laat zijn sporen op de Veluwe. © Wilbert Bijzitter
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Doorbijters bedwingen loodzware hindernissen bij Tuxis Ede’s Best Run

    Doorbij­ters bedwingen loodzware hindernis­sen bij Tuxis Ede’s Best Run

    Ede - Opgeven was er niet bij zondag tijdens de Tuxis Ede’s Best Run. Een survivalrun met bijna veertig hindernissen. Geen sport voor watjes, maar voor echte doorbijters. Iedereen kon op zijn eigen niveau deelnemen. Zo was er een familie kidsrun en een licht en zwaar parcours voor de recreanten. De echte diehards, de wedstrijdlopers, legden 8,3 kilometer af met 36 loodzware hindernissen om overheen te klimmen, door te kruipen, aan te hangen, aan op te trekken of overheen te slingeren. Rond de 1500 toeschouwers aanschouwden het evenement dat voor de vierde keer in Ede werd gehouden. ,,Sinds vorig jaar hebben we een landelijk klassement”, zegt voorzitter Philip Cozijnsen van de stichting Ede’s Best Run. Er doen rond de 700 deelnemers mee, van Leeuwarden tot Limburg. Cozijnsen is zeer tevreden over het verloop van de run. ,,Het ging beter dan verwacht. De opbouw verliep soepeler dan vorig jaar. Toen legden we de laatste knoop nog vlak voor de start.” De stichting zou graag volgend jaar een officiële wedstrijd voor de jeugdklase toevoegen aan het programma. ,,Dat lijkt me wel een uitdaging om te doen.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei