Volledig scherm
Change4Fathers in actie in Ede © Herman Stöver

Vier Edese meiden voeren actie voor aankleedkussens op de mannen-wc

EDE - Stickers plakken voor de emancipatie van vaders met jonge kinderen. Vier Edese studenten bestormden deze week Ede, Utrecht, Den Haag en Eindhoven, om aandacht te vragen voor hun campagne.

,,Het begon vanuit een schoolopdracht”, vertelt derdejaars communicatiestudent Susan Bondt (19). Samen met klasgenoten Jenita Baars, Annerieke van Laar en Julia Verhoef moest ze een maatschappelijk probleem aankaarten. “En om tot een onderwerp te komen waar wij ons allemaal zorgen over maakten, was al niet makkelijk. We werden willekeurig ingedeeld, dus het was even puzzelen.”

Seksistisch?

Bondt liet haar hersens spinnen en moest denken aan een oud bericht op sociale media, van een alleenstaande vader die zijn kind op de grond van het herentoilet moest verschonen, door het ontbreken van een aankleedkussen. ,,Dat greep me toen best wel aan. En het zette ons als groepje direct aan het denken. Waarom zijn die aankleedkussens eigenlijk alleen maar in vrouwentoiletten? Voor ons kwam het vrij seksistisch over.”

Vastgeroeste gebruiken

Quote

Toch passen we wel even op als er een handhaver of politie­agent voorbijkomt.”

Susan Bondt

Voordat het viertal kon beginnen aan de campagne, moesten ze eerst nog een naam verzinnen om vanuit te opereren. ,,Dat werd STUCK, geboren uit het niet vinden van een goede groepsnaam. We zaten vast in onze ideeën - en eigenlijk is dat ook waar het vaak misgaat bij maatschappelijke problemen. Mensen nemen niet de moeite om eens kritisch naar vastgeroeste gebruiken te kijken.”

Stickers plakken 

Nadat ook de naam was gekozen, konden de meiden onder de noemer Change4Fathers aan de slag. ,,Maar hoe pak je zo’n operatie aan? Er waren tientallen mogelijkheden. Toch kozen wij met stickers plakken voor de realiteit. Het moest door veel mensen gezien worden, met als doel dat het volk onze petitie gaat ondertekenen. Bij veertigduizend handtekeningen willen we deze overhandigen aan de Tweede Kamer.”

Of het plakken van stickers helemaal legaal is, betwijfelt het viertal. ,,We zijn een beetje rebels bezig deze dagen. Dat hoort ook wel bij campagne voeren. En daarbij: het gaat om stickers van acht bij zes centimeter, daar hangen die steden allang mee vol. Toch passen we wel even op als er een handhaver of politieagent voorbijkomt.”

Meiden zijn inmiddels bloedfanatiek

,,Het mooie aan deze opdracht”, gaat Bondt verder, ,,is dat we inmiddels bloedfanatiek zijn. We zijn ons in gendergelijkheid gaan verdiepen en maken ons er zorgen over. Dat we ondertussen eigenlijk voor een schoolopdracht bezig zijn, verliezen we soms bijna uit het oog.”

Op dit moment staat de teller pas op enkele tientallen opgehaalde handtekeningen. ,,Het blijft natuurlijk de vraag of we die veertigduizend gaan halen. Dat is wel ons doel. Maar we kunnen straks ook tevreden zijn als we dit probleem bij grotere - en meer invloedrijke - sociale organisaties onder de aandacht hebben gebracht.”

Fanatiek

Bij voorbijgangers levert het plakken volgens Bondt regelmatig verbaasde blikken op. ,,En het is misschien ook een gek gezicht. Vier meiden die zich fanatiek inzetten voor de emancipatie van vaders. Daarom is het zo fijn om het deze mensen daarna ook te kunnen uitleggen. Bewustwording, dat is waar het bij ons om gaat.”  

Volledig scherm
© Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei