Volledig scherm
De Turkse Grote Moskee in Ede. © Herman Stöver

Viering voor moslims en christenen in Edese moskee

EDE - Moslims en christenen houden op zondag 6 oktober samen een interreligieuze viering in de Turkse Grote Moskee in Ede. ,,Door elkaar te leren kennen, leer je elkaar begrijpen."

De viering is vrij uniek in Nederland volgens Erna Hulstein, voorzitter van de werkgroep Pluriforme Samenleving van de Raad van Kerken in Ede. ,,Er zijn wel interreligieuze vieringen, maar die vinden vrijwel altijd in een kerk plaats", zegt ze. 

Eerste keer in Kerkelijk Centrum Emmaüs

Drie jaar geleden organiseerde de werkgroep voor het eerst zo'n viering in Kerkelijk Centrum Emmaüs van de Samenwerkende Kerken in de Rietkampen. ,,Daar kwamen zo'n 300 mensen op af. De viering in de moskee is het vervolg daarop", aldus Hulstein. 

Quote

Het thema van de viering is Abraham, want hij is de aartsvader van ons allemaal

Erna Hulstein

Voorgangers tijdens de viering in oktober zijn de imam van de moskee, Zühdü Elveren en dominee Jan-Peter Prenger van de Samenwerkende Kerken in de Rietkampen. 

,,Het thema van de viering is Abraham, want hij is de aartsvader van ons allemaal. De imam en de dominee lezen een stuk over Abraham uit de koran en de bijbel en geven daar een korte uitleg over. Daarnaast zijn er gebeden, is er muziek en spreken beide voorgangers een zegen uit. Na afloop is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee", legt Hulstein uit. 

Viering in de moskee

Ze is heel blij met de viering in de moskee. ,,Christenen en moslims kunnen van elkaar leren. Voor veel christenen staan moslims heel ver weg, maar mensen kunnen ook naar de overeenkomsten kijken. Door elkaar te leren kennen, leer je elkaar begrijpen. Dat is belangrijk, want we leven samen in Nederland."

Als het aan de werkgroep ligt, worden er vaker interreligieuze vieringen in Ede gehouden. Hulstein: ,,We zijn nu bezig om in Veldhuizen een project op te starten tussen de kerken daar en de Marokkaanse moskee, Samenstede en Stichting Islamitisch Centrum Ede. Zo willen we de band met de Marokkaanse moskee aanhalen. Wie weet is er in de toekomst ook een viering met beide moskeeën mogelijk."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei