Vingerhelmbloem, de bescheiden voorjaarsbode
natuur van nabijMet de grillige afwisseling van vorst, voorjaarszon en storm laten wij ons wel van de wijs brengen, de natuur ontwikkelt gestaag verder. De eerste voorjaarsbloeiers zijn er, maar je moet er wel even naar zoeken.
De eerste ‘straatjongens’ als paarse dovenetel en kleine veldkers staan bloeiend in allerlei overhoekjes en randen. In plantsoenen en bossen bloeit het speenkruid al, zij het nog niet voluit. Het blad zie je heel veel, nog een weekje zon en dan kleuren vlakken verblindend geel.
Na ruim een maand sterft al het groen massaal af, en gaat het speenkruid ondergronds met zijn kleine speenvormige knolletjes. Een minder gewone soort met dezelfde strategie is de vingerhelmbloem. Hij is nog maar net boven en de eerste planten bloeien al: kaarsjes van roze-paarse bloemen, omgeven door twee fijn gedeelde blauwgroene bladeren.
Nederland ligt op de rand van zijn verspreidingsgebied, en het rivierengebied vormt min of meer zijn noordgrens. Je kunt hem vinden aan de voet van de Grebbeberg en Wageningse Berg, lekker warme plekjes in het voorjaar waar verzamelt humusrijke grond ophoopt die van de helling naar beneden komt.
Alle afleveringen van de natuurrubriek zijn terug te vinden in het dossier Natuur van Nabij
Verspreid in de duinen en Noord-Nederland is de plant ook nog wel aan te treffen, maar daar is hij in het verleden vaak aangeplant als stinzenplant, net als de hierop gelijkende holwortel, die net iets forser wordt. Als het weer iets warmer wordt, komen hommels graag op de bloemen.
Het bloemtrosje kan het gewicht van de hommel ternauwernood aan, de hommel moet diep gaan voor de nectar, in het omhoogstekende buisje van de bloem. Mieren zorgen weer voor verspreiding van de zaden. Maar ook kan elk plantje twee knolletjes vormen, die het jaar erop ieder een bloemstengeltje leveren.
Als de grond wordt beroerd, vind je het jaar erop de bloemstengeltjes soms mooi twee-bij-twee. Als het zonnetje gaat schijnen, zoek dan het subtiele paars van deze voorjaarsplant!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
uit in de vallei
Dit weekend te doen in De Vallei: Oogstdag, buitenfilm en klassieke concerten
Thuis op de bank zitten kan altijd nog. Stappen is wel zo gezellig. Gelukkig is er voor de liefhebbers het komende weekend weer genoeg te beleven in de Vallei. De Gelderlander zet wat tips op een rijtje. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Preventieve ruimingen bij bedrijven in Lunteren en Voorthuizen vanwege vogelgriep
Bij twee bedrijven in de Gelderse Vallei zijn deze week preventief dieren geruimd in verband met vogelgriep. Dat is onder andere in Lunteren bij een bedrijf met vijfduizend kippen. Daar wordt hoofdzakelijk ander vee gehouden maar er bleek ook pluimvee aanwezig. -
oproep
Bliksem slaat in boom, man op bankje ongedeerd
Een man is donderdagavond met de schrik vrijgekomen toen de bliksem insloeg in de boom naast het bankje waar hij zat aan de Berkenlaan in Ede.
-
uit in de vallei
Dit weekend te doen in de Vallei: Woest en Bijster, Dodgedichters en Shantykorenfestival
Thuis op de bank zitten kan altijd nog. Stappen is wel zo gezellig. Gelukkig is er voor de liefhebbers het komende weekend weer genoeg te beleven in de Vallei. De Gelderlander zet wat tips op een rijtje. -
Protesterende boeren zetten spullen in brand langs A30 bij Lunteren, rook in wijde omtrek te zien
LUNTEREN - Protesterende boeren hebben donderdagavond langs de A30 bij Lunteren spullen in brand gezet. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
In samenwerking met indebuurt Ede